Ce nu ai voie să faci la Sarmizegetusa Regia. Iei amendă de 600 de lei, interdicţia e controversată
Românii care ajung la Sarmizegetusa Regia trebuie să știe că riscă o amendă de 600 de lei dacă fac un anume lucru. Interdicțiile sunt foarte controversate, foarte mulți dintre vizitatori nefiind de acord cu acestea. Regulile care trebuie respectate în sit sunt foarte multe.
Ce nu trebuie să faci dacă ajungi la Sarmisegetusa Regi. Te poți alege cu o amendă uriașă
Turiștii care ajung la Sarmisegetusa Regia trebui să știe că regulamentul de vizitare al locului a fost schimbat, astfel că a apărut o interdicție care se pedepsește cu nu mai puțin de 600 de lei amendă.
Marea majoritate a regulilor, chiar dacă sunt ciudate pentru vizitatori, au rămas în continuare valabile.
Sarmisegetusa Regia, un obiectiv turistic foarte vizitat
Sarmizegetusa Regia este luată cu asalt de toți turiștii care ajung în județul Hunedoara.
Puțini dintre cei care ajung aici cunosc faptul că sunt pasibili oricând de niște amenzi uriașe. Motivele sunt considerate ciudate pentru cei mai mulți oameni.
Nu te așeza pe iarbă
Astfel, dacă ajungi la Sarmisegetusa Regia trebuie să știi că așezatul pe iarbă în zonă aduce amenzi între 300 și 600 de lei.
Potrivit regulamentului de vizitare a sitului Dacic, făcut în urmă cu șase ani și actualizat în 2022, vizitatorii au obligația „să nu se așeze pe sol sau pe alte obiecte, precum scaune, șezlonguri, hamace, saltele… etc”.
Cine este administratorul Sarmisegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia se afă în administrarea Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT).
Radu Barb, directorul DGAMPT, spune că interdicția așezatului pe diverse lucruri din Sarmisegetusa Regia, care este sit UNESCO, vizează protejarea monumentului, alături de alte reguli de vizitare avizate de un consiliu științific pentru cetățile dacice, din cadrul DGAMPT.
50 de bănci sunt disponibile în Sarmisegetusa Regia
Măsura a fost luată și cu intenția de a nu fi deranjați ceilalți turiști. Cei care simt nevoia să stea jos au la dispoziție în jur de 50 de bănci din lemn amplasate în Sarmizegetusa Regia.
Unii dintre turiști s-au plâns de faptul că nu pot sta pe iarbă, astfel că monumentul istoric s-a ales cu foarte multe recenzii negative.
Turiștilor nu le convine că nu au voie să se așeze pe iarbă
„Este un loc inedit, încărcat de energii… de toate felurile, dar atenție la regulamentul de vizitare. Nu poți să te așezi pe iarbă. Agenții de pază te urmăresc îndeaproape”, a scris unul dintre vizitatorii Sarmisegetusei Regia.
„Chiar nu mă așteptam să nu ai voie să stai jos, pe iarbă, pe proprii nădragi, la o distanță mare de sanctuar. A intervenit firma de pază, că așa sunt ordinele. Felicitări pentru rapiditatea cu care a îndepărtat pericolul”, spune un alt turist.
Regulamentul de vizitare a Sarmizegetusei Regia conține în jur de 20 de reguli care dacă nu sunt respectate pot aduce amenzi mari turiștilor.
Reguli pentru vizitarea Sarmisegetusa Regia
-să nu aprindă focul în sit,
-să nu intre cu mijloace motorizate,
-să nu pătrundă în Sarmizegetusa cu substanțe pe bază de ulei, cu tămâie, lumânări, candele…etc,
-să nu profaneze situl,
-să nu se așeze pe monumente,
-să nu rupă vegetația,
-să nu ia pietre din așezarea dacică,
-să nu participe la ceremonii sau ritualuri,
-să nu afișeze steaguri sau bannere,
-să nu împrăștie rămășițele incinerate în Sarmizegetusa Regia,
-să nu practice acte de nuditate sau alte indecențe în interiorul capitalei dacilor…etc.