Ce muncă în folosul comunităţii ar putea face Lidia Buble, după decizia instanţei. Vedeta va avea parte de noi experiențe profesionale EXCLUSIV
Zilele acestea a venit vestea că Lidia Buble va trebui să execute 90 de zile de muncă gratuită în folosul comunității. Decizia nu i-a luat prin surprindere pe cei de la DGASPC Sector 1. Asta și fiindcă Lidia Buble e departe de a fi cea dintâi vedetă care va face asta. Nu este nici prima, nici ultima vedetă care trece printr-o asemenea situație, în urma recentei decizii a unei instanțe judecătorești.
Lidia Buble ar putea să fie repartizată și către ateliere de croitorie sau brutărie
„Playtech Știri” a încercat să afle însă ce fel de muncă gratuită ar putea presta vedeta în folosul comunității. Directorul general al DGASPC Sector 1, Mariana Țățan, a evitat să ne ofere amănunte. Oficialul a făcut precizarea că „toată lumea e tratată la fel, fără niciun fel deosebiri, indiferent de nume”.
Daniel Pagu, responsabilul cu Munca în Folosul Comunității (MFC) la DGASPC Sector 1, a salutat o eventuală prezență a Lidiei Buble în programul instituției pe care o reprezintă.
„O așteptăm cu drag! În perioada asta Lidia Buble ar putea susține mici recitaluri pentru cei din căminele de bătrâni sau pentru persoanele cu dizabilități.
Interacțiunea e întotdeauna foarte bine apreciată! Însă mai întâi să vedem hârtia oficială venită din partea consilierului de probațiune”, a declarat acesta.
El a explicat pașii pe care persoana în cauză, indiferent de numele acesteia, trebuie să-i parcurgă într-o asemenea situație.
„În primul rând decizia de efectuare a unor ore de muncă în folosul comunității ne parvine din partea unui consilier de probațiune. Poate veni și direct de la instanță, dar mai rar!
Urmează apoi o evaluare vocațională, ca s-o numesc așa, a celui în cauză, prin care se obține o imagine de ansamblu a celui în cauză, aici incluzând vârsta, profesia acestuia, starea de sănătate, studiile efectuate.
Abia apoi se ia o decizie privind zona de repartizare. Ținem cont și de fapta comisă, în sensul că dacă în discuție e vorba despre o persoană care a comis o ilegalitate în perioada în care se afla la volan, aceasta nu va fi împinsă să-și efectueze obligațiile ce-i revin conducând!”, indică Daniel Pagu.
Potrivit acestuia, în varianta în care Lidia Buble ar urma să intre în programul instituției pe care o reprezintă o foarte posibilă ca soluția aleasă să aibă în atenție interacțiunea cu cei din centrele de bătrâni. Sau ar putea interacționa cu persoanele internate în centrele pentru cei cu dizabilități fizice.
„Orice ajutor în chestiunea asta ne e de un real folos. Fiindcă contactul cu alți semeni e foarte prețios pentru oamenii de acolo.
Până și pregătirea unei zile de muncă cu cei aflați în acele locuri speciale nu e deloc de neglijat. Trebuie aranjate cu atenție sălile în care vor avea loc întâlnirile, mesele, ședințele în care se propun diverse jocuri!”, adaugă acesta.
Vedeta va avea de efectuat 180 de ore de muncă în folosul comunității
Daniel Pagu susține că Lidia Buble va avea 90 de zile de muncă în folosul comunității. Vedeta va trebuie să le execute și se vor traduce în fapt în 180 de ore. Ulterior vor fi apoi materializate în baza unui program bine pus la punct. Tot el mai spune că în ultimii ani a fost lărgită sfera de acțiuni în acest sens. Acțiunile întreprinse în folosul comunității sunt făcute de-așa natură, încât să se evite ca toată lumea să presteze doar acțiuni de curățenie și întreținere.
„La propunerea noastră, și orele făcute în acest sens de programatori, IT-isti, electricieni, kinoterapeuți, ingineri pe baza experienței lor profesionale sunt foarte bine primite. Noi avem în București un loc specializat, Nazarcea Grup.
Aici există mai multe ateliere pentru exercitarea unor profesii dintre cele mai diferite. De la spălătorie auto la brutărie, croitorie sau tipografie”, adaugă șeful MFC pe Sectorul 1.
Solista Lidia Buble a fost condamnată recent de către Tribunalul Bucureşti la un an închisoare cu suspendare. Condamnarea a venit dosarul întocmit de DIICOT pentru că a mituit doi polițiști de la Brigada Rutieră Bucureşti ca să nu o testeze cu etilotestul.
Ea va rămâne sub supraveghere doi ani, timp în care va trebui să efectueze și 90 de zile de muncă în folosul comunității fie la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 1 București.