Ce modificări aduce noul an școlar 2023-2024. Peste 2 milioane de elevi încep luni școala
Școala începe anul acesta pe 11 septembrie. Noul an școlar vine cu schimbări importante pentru elevi și cadre didactice, care de anul acesta trebuie să se supună unor noi reguli importante. Ce modificări au fost făcute în planul educației și ce îi așteaptă pe școlari.
Schimbări importante în noul an școlar
Elevii revin în bănci din data de 11 septembrie, în al doilea an școlar organizat pe 5 module. S-a renunțat la cele două semestre și se va ține cont de această schimbare în continuare, precum și de alte legi noi.
În acest an, elevii de liceu nu vor primi manuale noi, ci vor continua să folosească manualele din 2004. Cu toate acestea, vor fi introduse legi noi în domeniul educației.
Conform structurii aprobate printr-un ordin emis de Ministerul Educației, anul școlar 2023/2024 este planificat să aibă 36 de săptămâni de cursuri. Cu privire la evenimentele precum „Școala altfel“ și „Săptămâna verde“, fiecare școală are libera alegere de a le organiza în oricare dintre cele 5 module de învățare, între perioada 11 septembrie și 26 aprilie.
Aceste date trebuie comunicate părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, pentru a ști cum se organizează. În ceea ce privește vacanța „mobilă”, sau „de schi”, cum a fost numită anterior, aceasta poate fi stabilită la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean.
Aceste noi reglementări înlocuiesc vechea Lege a Educației cu două acte normative separate, unul dedicat învățământului preuniversitar sub denumirea Legea nr. 198/2023 și unul dedicat învățământului universitar sub numele de Legea nr. 199/2023. Ambele legi au intrat în vigoare la data de 3 septembrie.
Se dă admitere suplimentară la liceu
În conformitate cu legislația proaspăt adoptată privind învățământul preuniversitar, elevii care încep clasa a V-a în această toamnă vor fi primii care se vor confrunta cu o schimbare extrem de importantă. mai exat, vorbim despre un proces suplimentar de admitere la liceu.
Noul regulament permite școlilor cu o mare concurență la admitere să organizeze o selecție adițională pentru ocuparea a 50% dintre locurile disponibile, folosind subiecte standardizate pregătite de Ministerul Educației.
Au decis să recurgă la un proces suplimentar pentru a se asigura că cei mai buni elevi calcă pragul școlii lor. Această selecție suplimentară poate fi realizată de școli prin intermediul a cel mult două probe, adaptate profilului și specializării respective.
În vara anului 2027, elevii care vor absolvi gimnaziul vor avea parte de un proces de admitere inedit. Pe lângă examenul de Evaluare Națională, care este obligatoriu pentru toți elevii din România, aceștia vor trebui să susțină și un examen suplimentar pentru a se putea înscrie la liceul pe care și-l doresc.
Cealaltă jumătate a locurilor disponibile va fi atribuită prin intermediul unei repartizări informatizate, bazată pe rezultatele obținute la Evaluarea Națională. Noua lege mai stabilește că până la 10% din locuri trebuie rezervate în mod prioritar pentru elevii cu dizabilități, cu cerințe educaționale speciale și pentru elevii de etnie romă, în funcție de performanțele obținute la Evaluarea Națională.