Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun. Preparatele pe care le aveau mereu pe masă

de: Ana Chivu
14 12. 2022

Nicolae și Elena Ceaușescu erau unii din puținii oameni din România care se puteau bucura de diverse bucate la care câțiva români doar puteau să viseze. Aceștia aveau posibilitatea ca și de Sărbători să aibă masa plină cu diverse preparate care mai de care mai speciale din bucătării din toată lumea. Cu toate astea, ei erau extrem de patrioți și când venea vorba despre Crăciun sau Revelion. Ce mâncau atunci?

Meniul soților Ceaușescu de Crăciun: ce preparate consumau?

Soții organizau în detaliu mesele festive și se asigurau că totul este ca la carte pentru ei și mai ales pentru invitații care le călcau pragul casei. Nicolae și Elena Ceaușescu mobilizau tot personalul pentru ca toate lucrurile să iasă exact așa cum doresc. Ambii erau iubitori de pește, așa că el nu lipsea nici din meniul de Crăciun.

Fiica lui Marin Ceaușescu a vorbit despre modul în care soția fostului președinte al României dădea indicații bucătarilor, dar și despre masa bogată pe care o aveau de Sărbători. Cei din urmă preferau în locul preparatelor rafinate fripturi, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf și sarmale în zilele de sărbătoare.

,,Oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare”

De asemenea, dictatorului îi plăcea foarte mult ciorba de pește sau plachia și saramura la al doilea fel. Cu toate astea, marea pasiune a lui Nicolae Ceaușescu erau sarmalele alături de un pahar de vin alb și țuică de prună fiartă și îndulcită. În timpul acesta, soția sa consuma doar băuturi dulci, dar niciodată nu lua un pahar în plus ca să nu se îmbete.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta.

Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, a declarat Mihaela Ceaușescu despre mesele deosebite pe care obișnuiau soții să le ia în zile speciale.