Ce mâncau Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân? Alimentele preferate de români cu 600 de ani în urmă

de: Ștefan R. Apostol
28 08. 2023

Dacă astăzi avem alimente bio și tot felul de alte preparate, așa-zis sănătoase, în urmă cu 600 de ani, localnicii celor tei regiuni istorice mâncau și mai sănătos. Dacă te întrebi, cumva, ce mâncau Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân, ai ajuns unde trebuie, deoarece avem răspunsul. Citește mai departe și află despre alimentele preferate de români cu 600 de ani în urmă.

Care erau alimentele preferate de români cu 600 de ani în urmă

Conform unor cercetări amănunțite, avem o idee despre ce mâncau oamenii pe vremea lui Ivan cel Groaznic, adică acum aproximativ 600 de ani, inclusiv în cele trei Regiuni Istorice al României de azi.

Vezi și: Schimbare colosală a alimentelor preferate de români. Ce produse au început să cumpere tinerii

Conform unor studii, a existat o carte numită Domostroi, care era o listă de ”Reguli pentru gospodărie” în Rusia și în țările vecine fostului Imperiu țarist. În ea erau rețete și modalități adecvate de a vă hrăni servitorii și șerbii:

„Ca hrană de zi cu zi, servitorii primesc pâine de secară, supă de varză șuncă.

Aceasta este ceea ce majoritatea oamenilor le dau servitorilor lor la cină, deși ei variază meniul în funcție de carnea care este disponibilă.

Duminica și în zilele sfinte, servitorii primesc uneori turtă dulce [plăcinte mici umplute cu un amestec de carne sau legume, cereale fierte și ouă], jeleuri, sau alte alimente similare. La cină mănâncă supă de varză și lapte.”, scria în Domostroi.

Alimentația sănătoasă, încă din vremea romanilor

Păstrând proporțiile, în cele trei Regate istorice, Valahia, Moldavia și Transilvania, românii nu aveau meniuri cu mult diferite de cele descrise în cartea menționată anterior

De altfel, studiile de gen făcute de specialiști, merg până în vremea ocupației romane, iar conform acestora am fi fost popor mâncător de lapte:

”Odată cu năvălirea romanilor, populaţia s-a retras în munţi şi în dealurile submuntoase pentru a nu fi subjugată. De la grâul lui Burebista, trecem la alt sistem de alimentaţie.

Strămoşii noştri au fost nevoiţi să găsească o alternativă la grâu, pentru că acesta nu se putea cultiva nici în munţi, nici pe dealuri.

Aşadar, au trecut la mei. După anul 400-500 a apărut cultura de mei, care s-a menţinut până la introducerea porumbului adus din America (secolul al XVII-lea)”, spune prof. dr. Iulian Mincu.

Vezi și: Singurele alimente care te răcoresc instant. Sunt ideale în zilele caniculare

Tot din aceste studii aprofundate s-a putut afla, aproape cu certitudine, ce mâncau Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân, așa ă hai să aflăm care erau aceste alimente.

Ce mâncau Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân, conform specialiștilor

În afară de prof. dr. Iulian Mincu, au mai existat și alte personalități care au fost preocupate de ce se mânca în urmă cu 600 de ani pe aceste tărâmuri, priner aceștia și prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care povestea despre domnitorul Țării Moldaviei, Ștefan cel Mare, că ”nu era mămăligar.”

”Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”.

Vezi și: De ce nu este bine să mâncăm ciorbe și supe seara. Sfatul regretatului medic Gheorghe Mencinicopschi

Pe de altă parte, o poreclă inedită pe care o avea primul întemeietor al Unirii Principatelor, Mihai Viteazul, era și Mălai-Vodă, porecla venind, de fapt, de la faptul în timpul domniei sale, românii erau hrăniți cu pâine făcută din mei.

De altfel aceste alimente erau regăsite pe mesele românilor și din Valahaia, pe vremea domniei lui Mircea cel Bătrân, având în vedere că porumbul, descoperit în America în secolul XVII-XVIII, avea să ajungă relativ târziu în aceste zone.