Ce mănâncă sportivii care participă la Jocurile Olimpice. Alimentația lor este extrem de importantă

de: Filon Stan
27 07. 2024

Mulți oameni se întreabă ce mănâncă sportivii de top care participă la Jocurile Olimpice. Ei bine, acum s-a aflat ce le oferă energia de care au nevoie sportivii de top, printre care atleți, ciciști sau canotori. Pe lângă antrenamentele dure, alimentația joacă și ea un rol important, după cum veți vedea în rândurile de mai jos.

S-a aflat ce mănâncă sportivii care participă la Jocurile Olimpice

Helen Maroulis este prima luptătoare din SUA care s-a calificat la trei Jocuri de vară și, la 32 de ani, cea mai în vârstă luptătoare care a concurat vreodată la Jocurile Olimpice. Nutriția joacă un rol important în succesul ei, spune ea, mai ales având în vedere că trebuie să facă o anumită greutate pentru a concura la clasa ei. De asemenea, a suferit leziuni grave ale creierului în urma unor comoții cerebrale pe care le-a suferit pe saltea și a învățat cât de importante sunt alegerile alimentare corecte pentru sănătatea creierului. „Cele trei reguli ale mele sunt că trebuie să mănânc bine, trebuie să dorm bine și antrenamentul trebuie să fie bun”, spune ea. „Nu fac compromisuri în privința acestora”, a mai mărturisit sportiva. 

Când Maroulis se antrenează, își propune să mănânce aproximativ 1.500 de calorii pe zi. Ar putea să mănânce cu ușurință salate și ciocolată la fiecare masă, așa că trebuie să obțină suficiente proteine. La micul dejun, poate avea o omletă cu patru ouă și niște broccolini cu ghee, usturoi, sare și piper. În general, ea are două gustări pe zi: mere feliate și unt de migdale sau o pâine de dovlecei organică fără zahăr keto pe care o face cu făină de migdale. („Este pe partea scumpă”, spune ea, „dar cu siguranță reduce carbohidrații.”) Dacă nu a pregătit masa de prânz și cina, va găti o friptură și cartofi dulci sau va avea chifle de primăvară sănătoase. cu creveți. În zilele super aglomerate, „Voi lua doar o mână de spanac și o voi mânca simplu cu niște ouă și pui”, spune ea.

Hidratarea, foarte importantă

Hidratarea contează, de asemenea: Maroulis are de obicei un shake de proteine ​​după o sesiune de antrenament și, în ultimul timp, ia poftă de ceea ce antrenorul ei numește „Sprite sănătos”. Ea o face cu un SodaStream: „Este doar lămâie și niște îndulcitor organic din fructe și are gust de Sprite”, spune ea.

Fencerul Mitchell Saron, în vârstă de 23 de ani, a descoperit că un stil de alimentație „pe bază de animale” – asemănător cu dieta keto – a explodat pe TikTok, așa că a decis să înceapă să-l urmeze. Acum își trimite reciproc fotografii cu mesele zilnice cu alți colegi, printr-un chat de grup care a crescut pentru a include aproximativ 15 persoane.

Saron, care va concura la sabia masculină la prima sa Olimpiada, se concentrează pe consumul de carne hrănită cu iarbă (cum ar fi carnea de vită, miel și căprioară), pește prins sălbatic, legume fermentate, fructe organice, miere crudă și sirop de arțar și ouă. Își gătește mesele în unt crud, seu de vită, ghee sau ulei de nucă de cocos virgin. Nu bea alcool, ci adaugă în apă electroliți pe bază de sare.

„Cea mai mare schimbare pe care am avut-o este că mă gândesc la ce mănâncă mâncarea mea”, spune el. „Nu vreau să mănânc alimente care sunt la o fermă sau într-un depozit, să mă hrănesc cu lucruri îngrozitoare.” El creditează schimbarea cu creșterea nivelului său de energie și curățarea ceței din creier. „Mă simt grozav tot timpul și mă pot antrena mai mult și mai greu”, spune el.

Atenție la proteine

Saron nu numără caloriile, dar ține un ochi pe proteine, urmărind 160 până la 180 de grame pe zi. Una dintre mâncărurile sale preferate este coasta de vită cu mango sau kiwi și va avea în alături varză murată sau alte legume fermentate, cum ar fi kimchi. La desert, îi place iaurtul grecesc, uneori amestecat cu pudră proteică de colagen.

În orice zi, canotoarea Meghan Musnicki petrece patru până la șase ore pe apă sau ridicând greutăți în sală. „Nutriția și energia în general sunt extrem de importante pentru performanța noastră”, spune campioana a patru titluri olimpice. „Corpul nostru este instrumentul nostru principal, așa că este foarte important pentru noi să ne asigurăm că îi dăm ceea ce are nevoie. Nu ai pune motorină în motorul tău pe benzină și nu te-ai aștepta să funcționeze.”

Musnicki, în vârstă de 41 de ani, nu numără caloriile, dar i s-au făcut teste pentru a măsura rata metabolică în repaus – care este de câte calorii ar avea nevoie pentru a-și menține greutatea. Acest număr este în jur de 2.000. Odată ce a luat în calcul cât de mult arde în timpul antrenamentelor, un dietetician a calculat că trebuie să consume între 3.500 și 4.500 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea.

4500 de calorii pe zi

De cele mai multe ori, Musnicki acordă prioritate alimentelor bogate în nutrienți, slab procesate, cum ar fi proteinele slabe, fructele, legumele și carbohidrații. Deși carbohidrații au uneori o reputație proastă, ei sunt o „sursă uriașă de energie” pentru sportivii de anduranță, subliniază ea. De asemenea, iubește ciocolata și, atunci când se află într-un ciclu intens de antrenament, uneori va ajunge la un meniu bogat în calorii. „Dacă am nevoie de 400 de calorii în plus, înghețata nu este exclusă.”

În zilele de antrenament, Musnicki pleacă de acasă la 6:15 a.m. și trebuie să se asigure că are suficient combustibil pentru a rezista două ore. Un mic dejun tipic este format din fulgi de ovăz cu fructe, iaurt grecesc, fistic și miere.

„Aceasta acoperă toate bazele mele în ceea ce privește carbohidrații, proteinele, grăsimile – puterea de menținere”, spune ea. În timpul antrenamentului, va avea un pachet de sos de mere sau o gustare cu fructe pentru un pic de energie. Odată ce iese din apă, ea are „al doilea mic dejun”, care este masa ei preferată a zilei. Ea optează de obicei pentru un sandviș cu ou și poate mai mult iaurt. La prânz, va mânca piept de pui la grătar, legume și orez, iar odată ce se va îndrepta către antrenamentul de după-amiază, va mai avea o gustare sănătoasă pe apă. Pentru cină, Musnicki se bucură de antreuri, cum ar fi cârnați de pui și piept de pui – sau o pizza vegetariană cu sos roșu făcută în cuptorul ei pentru pizza pe lemne.