27 ian. 2022 | 11:31

Ce lucruri trebuie să verifici la o casă înainte să o cumperi. Așa nu vei avea surprize neplăcute

Utile
Ce lucruri trebuie să verifici la o casă înainte să o cumperi. Așa nu vei avea surprize neplăcute

Achiziția unei locuințe nu implică numai un contract de vânzare-cumpărare, ci un întreg proces care cuprinde, printre altele, căutarea de oferte, vizionarea apartamentelor, compararea prețurilor, etc. – motiv pentru care nu trebuie să te grăbești când ai de luat o decizie referitoare la confortul tău pe termen lung. Iată câteva sfaturi înainte de a „bate palma“ cu vânzătorul.

Ce trebuie să verifici înainte de a cumpăra o casă

Înainte de a lua o decizie atât de importantă precum este achiziționarea unei locuințe, trebuie să fii conștient că, pentru a nu investi banii într-o proprietate care nu e de calitate, inspecția casei este obligatorie. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru ca mai târziu să nu te regăsești în ipostaza de a fi nevoit să pierzi timp sau resurse financiare încercând să o repari sau, mai rău, să o repui pe picioare.

Așadar, iată ce trebuie să verifici la o casă înainte de a semna actele:

1. Scurgerile

Instalația sanitară și scurgerile deficitare se pot dovedi catastrofale pentru o locuință. Prin urmare, dacă nu vrei să te trezești în situația în care toată apa să îți pătrundă în casă, în loc să-și urmeze traseul clasic, ar fi bine ca la inspectarea locuinței pe care ai pus ochii să folosești o cameră de termoviziune.

2. Ferestrele 

Ferestrele nu sunt deloc ușor de înlocuit, schimbarea lor cu tot cu rame reprezentând un mare deranj. Astfel, înainte de a lua o hotărâre definitivă, verifică dacă toate geamurile locuinței se închid corect, dacă au sau nu fisuri, sau dacă există crăpături în perete, prin care apa s-ar putea infiltra.

Citește și: Greșeala banală care te poate costa scump. Ce trebuie să faci neapărat când cumperi o casă

Așa nu vei avea surprize neplăcute

3. Robinetele 

Robinetele nu sunt greu de schimbat dacă prezintă probleme, însă anumite scurgeri provocate de cele defecte pot fi greu de depistat la o primă vedere, existând posibilitatea de a veni acasă după o zi grea de muncă și a găsi locuința inundată. Prin urmare, o inspecție atentă la acest capitol te va scuti de probleme.

4. Șemineul sau soba

Înainte de a deveni noul proprietar, asigură-te că fumul care ar trebui să iasă pe coș nu va rămâne în casă. Această situație este ușor de rezolvat, căci tot ce trebuie să faci este să apelezi la un specialist.

5. Sistemul electric 

Dacă ai în plan să cumperi o casă ceva mai veche, trebuie să ai în vedere că aceasta ar putea avea un sistem electric învechit, care să nu poată suporta prea multe dispozitive electronice în același timp. Motivul e unul cât se poate de simplu: sistemul electric al casei a fost pus la punct pe vremea când nici nu existau atâtea electrocasnice și gadgeturi.

6. Ventilația

Pentru ca totul să fie cum ți-ai dorit ulterior, ai grijă ca filtrul aerului condiționat și ventilația casei să funcționeze în parametri. În caz contrar, în zilele calde de vară te-ai putea trezi cu mirosuri neplăcute în întreaga locuință.

7. Urmele de mucegai

Urmele de mucegai pot apărea ca urmare a unei izolații termice mai puțin eficiente, reprezentând un adevărat pericol pentru sănătate. Mucegaiul provoacă, printre altele, alergii și probleme respiratorii.