Ce liceu poți urma dacă ai obținut o notă mică la Evaluarea Națională 2023. Opțiunile pe care le au elevii

de: Andreea Vînătoru
28 06. 2023
Ce liceu poți urma dacă ai obținut o notă mică la Evaluarea Națională 2023

În 2023, Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial. Proba la Limba română se va susține pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pentru data de 21 iunie. Elevii claselor a VIII-a vor afla rezultatele pe 4 iulie, după care se pot înscrie la liceul dorit în funcție de notele pe care le obțin. Totuși, dacă rezultatele nu sunt cele așteptate, iată ce liceu poți urma dacă ai obținut o notă mică la Evaluarea Națională 2023!

Ce liceu poți urma dacă ai obținut o notă mică la Evaluarea Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 urmează să aibă loc între 19 și 22 iunie, potrivit Edu.ro. Ca-n fiecare an, elevii se străduiesc din răsputeri să obțină note cât mai mari pentru a prinde un loc la cele mai bune licee. Din fericire, există soluții și pentru cei care nu reușesc să promoveze Evaluarea Națională cu note mari, dar și pentru cei care nu se prezintă la examene.

Așadar, elevii de clasa a VIII-a care au luat note mici, care nu au reușit să treacă toate examenele de la Evaluarea Națională sau cei care nu au dorit să se prezinte la examene, vor ajunge în licee sau școli profesionale. De precizat că repartizarea lor se va face în a doua etapă, pe locurile rămase disponibile după prima etapă de repartizare computerizată.

Elevii care nu au susținut deloc examenele de la Evaluarea Națională vor fi repartizați la școli profesionale după cei care au obținut note mai mici de 5.

Majoritatea absolvenților de clasa a VIII-a se orientează către învățământul profesional și tehnic. Pe primul loc sunt elevii înscriși la calificarea „tehnician în activități economice”, iar pe locul doi se situează mecanicii auto și pe trei tehnicienii în turism.

Ce liceu poți urma dacă ai obținut o notă mică la Evaluarea Națională 2023

Cele mai căutate colegii profesionale din Capitală

În București se regăsesc peste 20 de licee tehnologice şi colegii de stat, dar şi un colegiu privat organizează admitere în învăţământul profesional de masă cu frecvenţă la zi. Iată care se situează pe primele 5 locuri în preferințele elevilor care nu au prins un loc la liceele dorite.

  • Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”. În cadrul colegiului este un singur domeniu de pregătire, respectiv Agricultură, care oferă o calificare profesională de apicultor – sericicultor. Specializarea are un total de 28 de locuri, două locuri sunt rezervate pentru romi.
  • Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân”, oferă trei calificări profesionale, din cadrul a două domenii de pregătire, respectiv mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto şi recepţioner – distribuitor în comerţ. Fiecare specializare are câte 28 de locuri, două sunt rezervate pentru romi.
  • Colegiul Tehnic de Aeronautică „Dinicu Golescu” are un domeniu de pregătire – mecanică – şi oferă o calificare de lăcătuş construcţii structuri aeronave. Aici sunt 28 de locuri, unul este rezervat romilor.
  • Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu” oferă două calificări în cadrul domeniului mecanică, respectiv mecanic auto şi operator la maşini cu comandă numerică. Fiecare calificare are câte 28 de locuri. Câte două locuri de la fiecare specializare revin romilor.
  • Colegiul Tehnic Mecanic „Griviţa” oferă două calificări profesionale aparţinând domeniului mecanic, respectiv mecanic auto şi tibichigiu vopsitor auto. Fiecare specializare are disponibile câte 14 locuri, dar şi câte unul pentru romi.

Câți elevi au obținut media peste 5 în 2022, la Evaluarea Națională

În 2022, potrivit ministrului Educației de la vremea respectivă, Sorin Cîmpeanu, 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2022 au obținut medii peste 5. Mai exact 122.166 de elevi cu medii peste 5 înainte de contestații, din cei 144.494 de copii care au susținut examenele de la Evaluarea Națională.

Cum se calculează media de admitere la liceu în 2023

După data de 4 iulie, când se vor afișa rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2023, urmează înscrierea la liceu. Media de admitere la liceu se calculează diferit anul acesta. Fiecare absolvent de clasa a-8-a trebuie să știe că media pentru liceu se calculează în funcție de profilul ales.

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, media de admitere pentru înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională, pe care absolvenții clasei a VIII-a o susțin în luna iunie. Aceasta se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Iată cum se va calcula anul acesta media de înscriere la liceu:

  • (APT + MA)/2 = MFA
  • APT = nota finală la probele de aptitudini
  • MA = media de admitere la Evaluarea Națională.

Repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a se va face pe data de 19 iulie 2023.

Calendar Evaluare Națională 2023

  • Până pe 16 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor.

Citește și: Modele de subiecte Evaluarea Națională 2023 la Limba Română. Când încep examenele pentru elevii de clasa a VIII-a