Ce lege nouă apare de la 1 noiembrie 2021. Toți românii trebuie să afle acest proiect

de: Ștefan R. Apostol
07 09. 2021

Odată cu liberalizarea pieței la gaze și energie, prețurile au explodat. Mergând mai departe, din ce în ce mai mulți români se plâng de abuzurile făcute de furnizorii de astfel de servicii. De la opriri abuzive ale furnizării de servicii și până la facturi exorbitante, toate au generat un adevărat scandal. Depus încă din 2012, proiectul de lege menit să apere consumatorii vulnerabili, a fost în cele din urmă aprobat, de-abia în acest an. Proiectul, cunoscut sub numele de „Legea consumatorului vulnerabil”, este menit să ajute românii în astfel de situații abuzive.

Consumatorii vulnerabili apărați de lege de 1 noiembrie

În ultima vreme tot mai mulți consumatori rezidențiali acuză furnizorii de energie electrică de abuzuri. Majoritatea dintre ele sunt legate de emiterea facturilor de consum la prețuri exorbitante. ANRE a amendat în aceste cazuri furnizorii, dar consumatorii devin vulnerabili și în imposibilittea de plăti sumele facturate de furnizori. Premierul Cîțu declara recent că aceste situații puteau fi rezolvate dacă se aproba, încă din 2012, Legea consumatorilor vulnerabili. Legea a stat pe masa deputaților timp de 9 ani fără nicio rezolvare.

Astăzi, conform surselor, Camera Deputaților a votat Legea ce-i va apăra pe consumatorii vulnerabili, fiind trimisă deja spre promulgare de către președinte. Noua lege are ca obiect stabilirea unor măsuri importante de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică și gaze naturale. Tot astăzi s-a votat ca intrare în vigoare a noii legi data de 1 noiembrie 2021.

„Legea privind protecția consumatorului vulnerabil este prioritate zero pentru PNL. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat.

Asupra proiectului vor surveni câteva propuneri de îmbunătățire care vor veni din partea Guvernului și care vor fi susținute la dezbaterile din comisiile de specialitate, astfel încât să putem asigura o protecție cât mai bună către persoanele cae au venituri mici și care s econfruntă, din păcate, cu o creștere a facturilor la energie

Obiectivul este de a compensa practic cât mai mult din această factură prin intermediul sprijinului pe care îl vom acorda pentru aceste familii”, a spus astăzi Ludovic Orban.

Premierul Cîțu anunță compensarea unui procent din facturile la energia electrică

Scandalul iscat de abuzurile făcute prin facturile emise de furnizori a pus presiune pe deputați, aceștia votând astăzi noua lege. În același timp Florin Cîțu, ca urmare a acestor situații, anunța că se va calcula care va  fi procentul de compensare la facturile de energie electrică pentru perioada următoare.

„Trebuie să rezolvăm un obiectiv pe termen scurt. De aceea, ne-am întâlnit astăzi (marți – n.r.). În primul rând, este vorba de soluția propusă, de a compensa o parte din factura pentru consum, în această iarnă.

Trebuie să găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie”, a spus Florin Cîțu.

Procentul de compensare va viza direct consumatorii casnici, iar legat de consumatorii vulnerabili va exista un mecanism de rezolvare a situației, prin noua lege adoptată astăzi în Camera Deputaților, mai spun oficialii guvernului.

Conform unei statistici recente, de această nou lege, Legea consumatorilor vulnerabili, ar putea beneficia aproximativ 1,5 milioane de consumatori, atât de energie electrică, cât și de gaze naturale.