Ce întreținere pot plăti românii pentru un apartament cu două camere, la iarnă (exclusiv)
Se anunță o iarnă de coșmar pentru români și nu doar din punct de vedere meteorologic. Pe lângă faptul că ANM a anunțat o iarană grea, cu temperaturi foarte scăzute, adevărata problemă a românilor este factura la întreținere, care va crește enorm.
Cât va costa întreținerea pentru un apartament de două camere, la iarnă
Prețul la gigacalorie a crescut peste tot în țară, iar în foarte multe cazuri acesta s-a dublat, iar veștile proaste încă nu s-au terminat, deoarece încă nu a fost calculat prețul pentru transportul agentului termic. Cu toate acestea, în unele județe, prețul aproape că s-a dublat. Așa s-a întâmplat în Bârlad, unde gigacaloria costa 158 de lei iar acum prețul a urcat la 310 lei, la Oradea prețul a sărit de la 160 de lei, la 310, la Arad de la 168, la 318 lei, iar în București gigacaloria a crescut cu 86, 58%, adică de la 176,55 de lei până la 329,41 de lei.
Totul se va reflecta în factura la întreținere primită de români, care va fi una enormă, după calculele specialiştilor. În București, subvenția pe gigacalorie reprezintă în acest moment două treimi din suma totală. ”Având în vedere că pentru un apartament cu două camere sunt necesare circa 6,10 gigacalorii, asta înseamnă că prețul la energie termică ar putea ajunge în această iarnă la un asemenea apartament la aproximativ 1.200 de lei”, a spus pentru Impact.ro, Eugen Berceanu, administratorul mai multor blocuri din Capitală.
”Mi-e frică să le dau cifre”
”Totul depinde însă de cât va subvenționa Primăria din noul tarif al gigacaloriei, care urmează să fie stabilit și cu celelalte costuri, cum ar fi distribuția și transportul. În fiecare zi mă sună zeci de oameni și mă întreabă ce știu despre scumpirile astea, mi-e frică să le dau cifre, dar după calculele mele, în funcție de consum, un apartament cu două camere va ajunge la niște facturi uriașe, de peste 1.200 de lei”, a explicat Eugen Berceanu.
Situaţia poate fi şi mai rea în Bucureşti, deoarece pierderile de agent termic sunt foarte mari, din cauza infrastructurii foarte învechite. În ultimul an, de exemplu, autorităţile au reuşit să reabiliteze doar 15 km din reţeaua de mii de km a Bucureştiului.
Reabilitarea rețelei de termoficare bate pasul pe loc în București
”Situația poate fi rezolvată doar prin investiții, prețurile sunt mari pentru că în ultimii zece, 20 de ani nu s-au făcut investiții și renovări. CET-urile sunt aceleași, rețeaua este plină de găuri și se pierd tone de apă fierbinte. Soluția este modernizarea sistemului, cum s-a întâmplat și în altă parte.
Această modernizare este în mână Primăriei Generale, contractul este deja semnat, proiectul a fost mult întârziat și sperăm doar ca de anul viitor să vedem și șantiere în oraș”, explica Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, care le recomanda bucureștenilor să-și cumpere boilere electrice, pentru a avea apă caldă.