Ce înseamnă expresia ”o laie”. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei VIDEO
În vorbirea curentă românii folosesc diferite expresii sau cuvinte care au un anume înțeles, dar, de cele mai multe ori sunt folosite greșit și într-un context în care nu au nicio legătură cu ceea ce se dorește a fi exprimat. Așa se întâmplă și cu această expresie despre care vorbim azi. Așa că, citește mai departe și află, de fapt, ce înseamnă expresia „o laie”, pe care mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei.
Expresiile idiomatice și folosirea lor
De cele mai multe ori, anumite expresii, deși folosite într-un anume context, de fapt nu exprimă ceea ce, de fapt, spun cuvintele. Genul acesta de expresii sunt cunoscute sub numele de expresii idiomatice, sau idiom.
Citește despre: Cuvântul din limba română care conţine litera J de patru ori. Sigur nu ghiceşti!
Conform definiției, un idiom, numit și expresie idiomatică, este o expresie, un cuvânt sau o frază care are un sens figurat înțeles în mod convențional de către vorbitorii nativi.
Acest sens este diferit de sensul literal al elementelor individuale ale idiomului. Cu alte cuvinte, expresiile idiomatice nu înseamnă exact ceea ce spun cuvintele. Ele au, însă, un sens ascuns.
Expresii idiomatice în limba română
Iar, dacă ne-am uita în exemplele existente în limba română, am constata că există destule astfel de expresii care au un sens figurat înțeles , dar exprimă cu totul altceva.
Spre exemplu, atunci când folosim expresia a tăcea chitic, care este o expresie idiomatică, înțelesul acesteia este a nu spune nimic, sau, a nu-ți face simțită prezența.
Află despre: Singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele. E destul de des folosit de români
În cazul acestei expresii, totul pleacă de la un pește (da!, ați citit bine), o specie de pește care exact așa se numește, chitic, o specie extrem de mică care nu își face simțită prezența pe fundul apei.
Un alt exemplu ar mai fi expresia a lega fedeleș, iar însemnătatea acestei fraze ar fi a lega foarte strâns, foarte bine. Dar, dacă mergem să vedem etimologia cuvântului fedeleș, am constata că, de fapt, nu are nicio legătură cu expresia luată ca exemplu. În popor, fedeleșul este de fapt un butoi mai mic, făcut din doage de lemn.
Ce înseamnă expresia ”o laie” pe care mulți români o folosesc?
În acest context, inclusiv expresia ”o laie”, are aceeași însemnătate, în concluzie nu este o expresie idiomatică. Conform DEX, laie este un cuvânt argotic, regăsit pentru prima dată în lucrările celebrului Geo Bogza, iar ca însemnătate, aceasta ar fi nimic.
Descoperă și: Cel mai lung cuvânt din limba română care conține o singură consoană. Sigur nu ştiai!
În concluzie, în vorbirea curentă, când folosim expresia ”o laie”, s-ar traduce n-am făcut nimic. (Exe: Am făcut o laie la examenul de la matematică / N-am făcut nimic la examenul de la mateimatică).
Așadar, acum știm ce înseamnă expresia ”o laie”, iar pe viitor o vom putea folosi în mod corect într-o discuție cu cei din jur.