Ce înseamnă, de fapt, „păcănele”. Povestea cuvântului folosit atât de des de români, mai interesantă decât te aşteptai

de: Sabina Anastasia
03 09. 2023

Păcănelele se află în aceste zile pe buzele multor români, după anunțul făcut de șeful Guvernului privind interzicerea lor. Povestea lor este mult mai interesantă decât ar crede majoritatea. Află în rândurile de mai jos ce înseamnă acest termen, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX).

Fenomenul păcănelelor în România

Păcănelele reprezintă subiect de controverse în rândul românilor în aceste zile, mai ales după anunțul premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia ar urma interzicerea lor în toate orașele țării. În România funcționează peste mii de agenții de pariuri sportive și 73 de mii de aparate mecanice.

În orașele din țară există patru păcănele la mia de locuitori. Fenomenul este cât se poate de serios, fiindcă dependența de jocurile de noroc poate să preia controlul asupra vieții oamenilor, spun atât specialiștii, cât și victimele care au căzut în această capcană.

În ciuda faptului că minorii sunt protejați cât de cât prin lege de jocurile de noroc, statisticile arată altceva. În anull 2019, 30 la sută dintre băieții de 15 ani încercaseră măcar o dată să joace la păcănele, asta chiar dacă legea nu permite minorilor accesul în sălile de jocuri de noroc.

Mai mult decât atât, este interzisă amplasarea sălilor de jocuri de noroc în apropierea instituțiilor școlare. Fenomenul poate să conducă la reale probleme, mai ales în rândul minorilor. Știai că, potrivit specialiștilor, 40 la sută dintre dependenții de păcănele au cel puțin o tentativă de suicid?

Originile termenului „păcănele”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în weekendul curent că la Camera Deputaților se află în dezbatere un proiect prin care se interzic păcănelele în toate orașele din România. Puțini români știu însă ce înseamnă păcănelele, de fapt, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX).

„păcănele = (joc) (fam.) s. f. pl. pocher electronic”, se arată în DEX.

Pentru români, acest termen poate să aibă multe semnificații. Într-o intervenție în mediul online, internauții au vorbit despre ce înseamnă pentru ei păcănelele: „jocuri de noroc”, „locul pierzaniei”, „superbet”, „unibet”, „dependență”, „bani pierduți”, „aparat de mâncat bani”, „datorii”, „5 șeptari”.

Te-ar putea interesa și: Profesoară de biologie din Bârlad, filmată în timp ce juca la păcănele. Ce reacție au avut elevii acesteia, care au recunoscut-o

În ceea ce privește originea termenului păcănele, părerile sunt împărțite. Multe voci susțin că acest termen a fost inventat pe baza jocului alba-neagra, o idee foarte interesantă. Nu se știe totuși dacă asocierea este corectă, însă elementul comun este simplu de intuit: norocul, hazardul sau fatalitatea.