Ce înseamnă, de fapt, o urgență dentară, în plină stare de urgență. Românii trebuie să afle asta
Activitatea în cabinetele de medicină dentară din România s-a suspendat din data de 22 martie, odată cu anunțarea Ordonanței militare nr. 2 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 de către șeful MAI, Marcel Vela. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.
Ce înseamnă o intervenție imediată, în plină stare de urgență
Centrele comerciale din România și cabinetele stomatologice s-au închis, din 22 martie, în contextul stării de urgență, declarată în urma pandemiei de COVID-19.
„Articolul 1
(1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.
(2) Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.
Articolul 2
(1) Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
(2) Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică, ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate“, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, conform Ordonanței militare nr. 2.
„ Unui pacient poate să-i cadă o lucrare provizorie și să nu poată să mănânce, iar asta nu e considerată urgență”
Despre ce e considerată o urgență și ce nu a vorbit medicul stomatolog Ion Nicolescu, șeful secției de chirurgie maxilo-facială, din cadrul Spitalului Sfânta Maria – București, într-o emisiune LIVE ”Marius Tucă Show”.
„Niciun cabinet nu e avizat expres să realizeze urgențe stomatologice în București. Cred că închiderea cabinetelor este o strategie bine gândită și extrem de protectivă și la adresa personalului medical, dar și la adresa pacienților, pentru a limita răspândirea virusului. Nu cred că există medic care să nu vrea să își trateze un pacient, mai ales în caz de urgență. Există un număr limitat de diagnostice de urgență și de proceduri pentru aceștia.
Tratamentele de urgență înseamnă atitudinea față de hemoragie, durerea care nu poate fi controlată de medicamente, față de traumatism, de infecție. Unui pacient poate să-i cadă o lucrare provizorie și să nu poată să mănânce, iar asta nu e considerată urgență. Când se vor deschide cabinetele, o să ne așteptăm la o avalanșă de pacienți”, a spus medicul.