Ce înseamnă, de fapt, dacă nu poți dormi noaptea. Afecțiunea ascunsă a oamenilor

de: Ștefan R. Apostol
31 08. 2020

Mulți dintre noi avem probleme cu somnul la un moment dat sau altul. De obicei, se întâmplă din cauza stresului, călătoriilor, bolilor sau altor întreruperi temporare ale rutinei normale. Dar, dacă problemele de somn sunt frecvente și interferează cu viața de zi cu zi, este posibil să suferiți de o tulburare de somn.

De ce nu poți dormi noaptea

O tulburare de somn este o afecțiune care afectează frecvent capacitatea ta de a obține un somn suficient și odihnitor. Deși este normal să întâmpinați ocazional dificultăți de somn, nu este normal să aveți în mod regulat probleme de a dormi noaptea, să vă treziți epuizați sau să vă simțiți somnoros în timpul zilei. A avea frecvent probleme cu somnul poate fi o experiență frustrantă și debilitantă.

Dormi prost noaptea, ceea ce te face să te simți obosit de dimineață și orice energie pe care o ai se scurge rapid pe tot parcursul zilei. Dar, oricât de epuizat te-ai simți noaptea, tot ai probleme cu somnul. Și astfel ciclul începe din nou, afectând starea de spirit, energia, eficiența și abilitatea de a face față stresului.

Ce înseamnă, de fapt, dacă nu poți dormi noaptea. Afecțiunea ascunsă a oamenilor

Ignorarea problemelor și tulburărilor de somn vă poate afecta sănătatea fizică și poate duce la creșterea în greutate, accidente de mașină, performanțe slabe la locul de muncă, probleme de memorie și relații tensionate. Dacă doriți să vă simțiți cât mai bine, să vă mențineți sănătoși și să vă îndepliniți potențialul, somnul de calitate este o necesitate, nu un lux.

Chiar dacă v-ați confruntat cu probleme de somn atât de mult timp încât pare normal, puteți învăța să dormiți mai bine. Puteți începe prin urmărirea simptomelor și a tiparelor de somn și apoi a face schimbări sănătoase în obiceiurile de zi și în rutina de culcare. Dacă auto-ajutorarea nu ajută, puteți apela la specialiștii în somn care sunt instruiți în medicina somnului. Împreună, puteți identifica cauzele care stau la baza problemei dvs. de somn și puteți găsi modalități de a vă îmbunătăți somnul și calitatea vieții.

Semne și simptome ale unei tulburări de somn

Toți se confruntă cu probleme ocazionale de somn, așadar cum puteți spune dacă dificultatea dvs. este doar una minoră, o supărare care trece sau un semn al unei tulburări de somn mai grave sau a unei condiții medicale subiacente? Începeți prin examinarea simptomelor dvs., căutând în special semnele revelatoare din timpul zilei ale privării de somn.

Este o tulburare de somn

Tu…

  • te simți iritabil sau somnoros în timpul zilei?
  • ai dificultăți să stai treaz când stai nemișcat, te uiți la televizor sau citești?
  • adormi sau te simți foarte obosit în timp ce conduci?
  • aveți dificultăți de concentrare?
  • de multe ori vi se spune că arătați obosit?
  • reacționezi încet?
  • ai probleme să-ți controlezi emoțiile?
  • simți că trebuie să tragi un pui de somn aproape în fiecare zi?
  • aveți nevoie de băuturi cu cofeină pentru a vă menține?

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus în mod regulat, este posibil să vă confruntați cu o tulburare de somn. Cu cât ai răspuns mai mult „da”, cu atât este mai probabil să ai o tulburare de somn.

Tipuri de tulburări frecvente ale somnului

Insomnie
Insomnia reprezită incapacitatea de a dormi în general sau de a dormi bine noaptea, și poate fi cauzată de stres, jet lag, o stare de sănătate slabă, medicamentele pe care le luați sau chiar cantitatea de cafea pe care o beți. Insomnia poate fi cauzată și de alte tulburări de somn sau tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia.

Oricare ar fi cauza insomniei dvs., îmbunătățirea igienei somnului, revizuirea obiceiurilor din timpul zilei și învățarea relaxării vă vor ajuta să vindecați majoritatea cazurilor de insomnie, fără a vă baza pe specialiștii în somn sau în apelarea la somnifere cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală.

Ce înseamnă, de fapt, dacă nu poți dormi noaptea. Afecțiunea ascunsă a oamenilor

Apnee de somn
Apneea de somn este o tulburare de somn obișnuită, tratabilă, în care respirația se oprește temporar în timpul somnului, trezindu-vă frecvent. Dacă aveți apnee în somn, este posibil să nu vă amintiți aceste treziri, dar vă veți simți epuizat în timpul zilei, iritabil și deprimat sau veți observa o scădere a productivității. Apneea de somn este o tulburare de somn gravă și care poate pune viața în pericol, așa că consultați imediat un medic și aflați cum să remediați problema.

Sindromul picioarelor neliniștite (RLS)
Sindromul picioarelor nelinistite (RLS) este o tulburare de somn care provoacă o dorință aproape irezistibilă de a vă mișca picioarele sau brațele noaptea. Dorința de a vă mișca apare atunci când vă odihniți sau vă culcați și se datorează, de obicei, senzațiilor incomode, furnicături sau dureri. Cu toate acestea, există o mulțime de modalități de a vă ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor, inclusiv remediile de auto-ajutor pe care le puteți utiliza acasă.

Narcolepsia
Narcolepsia este o tulburare de somn care implică somnolență excesivă, incontrolabilă în timpul zilei. Este cauzată de o disfuncție a mecanismului creierului care controlează somnul și trezirea. Dacă aveți narcolepsie, este posibil să aveți „atacuri de somn” în timpul vorbirii, al muncii sau chiar când conduceți mașina. Deși nu există încă o cură, o combinație de tratamente poate ajuta la controlul simptomelor și vă va permite să vă bucurați de multe activități normale.

Tulburări ale somnului cu ritm circadian
Cu toții avem un ceas biologic intern care reglează ciclul nostru de somn-veghe de 24 de ore, cunoscut și sub numele ritmuri circadiene. Lumina este principalul indiciu care influențează ritmurile circadiene. Noaptea, când este mai puțină lumină, creierul dvs. declanșează eliberarea de melatonină, un hormon care vă face să aveți somn. Când dimineața răsare soarele, creierul îi spune corpului că este timpul să se trezească.

Când ritmurile tale circadiene sunt întrerupte este posibil să te simți agitat, dezorientat și somnoros în momente incomode. Ritmurile circadiene au fost legate de o varietate de probleme de somn și tulburări de somn, precum și de depresie, tulburare bipolară și tulburare afectivă sezonieră.

Tulburări de somn în timpul muncii
Tulburarea de somn la schimbare apare atunci când programul dvs. de lucru și ceasul biologic nu sunt sincronizate. În societatea noastră de 24 de ore, mulți oameni trebuie să lucreze în schimburi de noapte, dimineața devreme sau în schimburi rotative. Aceste programe te obligă să lucrezi atunci când corpul tău îți spune să mergi la somn și să dormi când corpul tău îți semnalează să te trezești.

În timp ce unii oameni se adaptează mai bine decât alții la cerințele muncii în schimburi, majoritatea lucrătorilor în schimburi dorm mai puțin decât omologii lor din timpul zilei. Ca urmare a lipsei de somn, este posibil să vă luptați cu somnolența și letargia mentală la locul de muncă. Acest lucru vă reduce productivitatea și vă expune riscului de rănire.

Pentru a reduce impactul muncii în schimburi asupra somnului:

  • Luați pauze regulate și minimizați frecvența schimbărilor de tura
  • Când schimbați tura, solicitați o tura mai târzie, mai degrabă decât mai devreme, deoarece este mai ușor să vă ajustați înainte în timp, mai degrabă decât înapoi.
  • Reglați-vă în mod natural ciclul de somn-veghe crescând expunerea la lumină la locul de muncă și utilizați lumini puternice, limitând expunerea la lumină atunci când este timpul să dormiți.
  • Evitați ecranele televizorului și computerului și folosiți nuanțe de negru sau perdele grele pentru a bloca lumina zilei în dormitorul dvs.
  • Luați în considerare administrarea de melatonină când este timpul să dormiți.

Tulburarea întârziată în faza de somn
Tulburarea întârziată în faza de somn este o condiție în care ceasul tău biologic este întârziat în mod semnificativ. Drept urmare, te culci și te trezești mult mai târziu decât alte persoane. Aceasta este mai mult decât o simplă preferință pentru a rămâne târziu sau a fi o bufniță de noapte, ci mai degrabă o tulburare care îți este dificilă să îți păstrezi orele normale.

Urmărirea simptomelor

Primul pas pentru a depăși o tulburare de somn sau o problemă este identificarea și urmărirea cu atenție a simptomelor și a modelelor de somn. Păstrați un jurnal de somn, cu ajutorul acestuia puteți identifica obiceiurile de zi și de noapte care pot contribui la problemele tale pe timp de noapte. Păstrarea unei evidențe cu privire la modelele și problemele de somn se va dovedi utilă, dacă în cele din urmă va trebui să vă adresați unui medic de somn.

Jurnalul dvs. de somn ar trebui să includă:

  • la ce oră te-ai dus la culcare și te-ai trezit
  • ore totale de somn și calitatea percepută a somnului
  • un record de timp pe care l-ai petrecut treaz și ce ai făcut
  • tipurile și cantitatea de alimente, lichide, cofeină sau alcool pe care le-ați consumat înainte de culcare și orele de consum
  • sentimentele și stările tale de spirit înainte de culcare, fericire, tristețe, stres, anxietate
  • orice medicamente sau medicamente luate, inclusiv doza și timpul de consum

Detaliile pot fi importante, dezvăluind modul în care anumite comportamente îți pot strică șansa pentru un somn bun. După păstrarea jurnalului timp de o săptămână, de exemplu, este posibil să observați că, atunci când aveți mai mult de un pahar de vin seara, vă veți trezi în timpul nopții.

Întoarce-te la somn când te trezești noaptea. Indiferent dacă aveți o tulburare de somn sau nu, este normal să vă treziți scurt pe timp de noapte. Dacă aveți probleme să vă întoarceți la somn, încercați să vă concentrați asupra respirației, să meditați sau să practicați o altă tehnică de relaxare. Notează tot ceea ce te îngrijorează și rezolvă să amâne îngrijorările pentru asta până a doua zi când va fi mai ușor de rezolvat.

Ce înseamnă, de fapt, dacă nu poți dormi noaptea. Afecțiunea ascunsă a oamenilor

Când să suni un medic

Dacă ați încercat o serie de remedii de auto-ajutor fără succes, programați o întâlnire cu un specialist în somn sau solicitați medicului de familie o sesizare la o clinică de somn, în special dacă:

  • Principala dvs. problemă de somn este somnolența în timpul zilei și auto-ajutorarea nu a îmbunătățit simptomele.
  • Dumneavoastră sau partenerul dvs. de pat suspină, sufocă sau nu mai respiră în timpul somnului.
  • Uneori adormi în momente nepotrivite, cum ar fi în timp ce vorbești, mergi sau mănânci.
  • Furnizați medicului dumneavoastră cât mai multe informații de susținere posibil, inclusiv informații din jurnalul dvs. de somn.

Ce să vă așteptați la o clinică sau centru de somn
Un specialist vă va observa tiparele de somn, undele cerebrale, ritmul cardiac, mișcările rapide ale ochilor și multe altele folosind dispozitive de monitorizare atașate corpului dumneavoastră. În timp ce dormi cu o grămadă de fire atașate de tine ar putea părea dificil, majoritatea pacienților găsesc că se obișnuiesc cu ea rapid. Specialistul în somn va proiecta apoi un program de tratament, dacă este necesar. Un centru de somn vă poate oferi, de asemenea, echipament pentru a vă monitoriza activitățile, treaz și adormit, acasă.