Ce înseamnă cuvintele „ciclotimici” și „schizotimici”, de fapt. Sunt folosite de un procent mic al populației, dar sunt extrem de importante

de: Ștefan R. Apostol
01 02. 2024

În limbile de circulație internațională, dar și în limba română, există anumiți termeni tehnici, să le zicem, care sunt folosiți în anumite condiții. Așa este și cazul celor două cuvinte despre care vorbim astăzi, pe care s-ar putea să le fi auzit, măcar odată. Cele două cuvinte sunt folosite de un procent mic al populației, dar sunt extrem de importante. Așa că, citește mai departe și află ce înseamnă cuvintele „ciclotimici” și „schizotimici”, de fapt.

Cuvintele sunt folosite de un procent mic al populației

Așa cum spuneam, anumiți termeni, chiar dacă apar ca și cuvinte de sine stătătoare, și cu definițiile de rigoare în dicționare, asta nu înseamnă neapărat că sunt cuvinte uzuale, pe care le folosim zi de zi, în vorbirea curentă.

Află despre: Limba care nu se mai vorbeşte nicăieri în lume şi care se aseamănă cu româna. De unde vin, de fapt, cuvintele turtă, amar, tot, săpun

După cum bine se știe, inclusiv în DEX, există anumite cuvinte, rar folosite, în special ca și termeni tehnici, sau care definesc anumite boli, de exemplu. Cu alte cuvinte, vorbim de acei termeni medicali, iar in cazul cuvintelor „ciclotimici” și „schizotimici”, tomai despre asta este vorba.

Află ce înseamnă cuvintele „ciclotimici” și „schizotimici”

La o simplă căutare, vom constata că în DEX apare în dreptul fiecărui cuvânt specificația medicină. Așa că, mergem mai departe și la o căutre pe internet în dicționarele termenelor medicale, vom regăsi cele două cuvinte, și anume „ciclotimie” și „schizotimie”.

Vezi și: Ziua Limbii Române. Lucruri inedite despre graiul românesc. Cuvintele care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabet

Ce este ciclotimie și ciclotimici?

Termernul de ciclotimie se referă la formă de tulburare psihică, iar definiția este următoarea:

„o formă de tulburare bipolară caracterizată prin episoade distincte de simptome hipomaniacale (dispoziție ridicată și euforie) și simptome depresive pe o perioadă de cel puțin doi ani. Fluctuațiile dispoziției nu sunt suficiente ca număr, severitate sau durată pentru a îndeplini toate criteriile pentru un episod hipomaniacal sau depresiv, dar sunt prezente mai mult de 50% din timp și nu trec mai mult de două luni fără simptome. Ciclotimia este uneori denumită neoficial Bipolar III.”

Mergând mai departe, cuvântul ciclotimici se referă la acei pacienți care suferă de această formă de tulburare psihică.

Ce înseamnă cuvântul „schizotimie” și unde este folosit

Cel de-al doilea cuvânt, „schizotimie”, derivat din termenul medical folosit de medicii psihologi, se referă la „trăsături precum tipare neobișnuite și dezorganizate de gândire, împreună cu dificultăți interpersonale, care pot crește vulnerabilitatea la schizofrenie”. Din acest termen avem și derivatul schizotimici, care se referă, de fapt, la persoanele care au fost diagnosticate în urma unor ședințe la psiholog.

Citește despre: Cuvintele care te programează negativ. Un neurolog explică de ce e bine să nu le folosești vreodată

Conform definițiilor medicale, pacienții schizotimici „par reci, distanți, inafectivi. Atitudinea lor este un mecanism de apărare: se închid în sine pentru a se proteja de agresiunile lumii exterioare.”

Concluzie

Deși cele două cuvinte sunt întâlnite cel mai des în diagnosticele date de medicii psihologi, asta nu înseamnă că nu au importanța lor, altfel nu ar fi existat în dicționare, nu-i așa? Acum ai aflat ce înseamnă cuvintele „ciclotimici” și „schizotimici”. Baftă!