Ce înseamnă cuvântul Crăciun. Cum a apărut numele celei mai frumoase sărbători

de: Ioana Bucur
19 12. 2023

Un termen plin de emoție, ce simbolizează una dintre cele mai frumoase perioade din an, marcată de tradiții inedite, dar care este învăluit în mister. Află, din rândurile de mai jos, ce înseamnă cuvântul Crăciun și cum a apărut, de fapt, numele sărbătorii nașterii lui Iisus Hristos.

Un termen încărcat de emoție

Bradul împodobit cu globuri și luminițe, sarmale, cozonaci și alte preparate culinare specificie acestei sărbători, cadouri, colinde, slujbe la biserică – Crăciunul este o combinație perfectă între obiceiuri creștine și păgâne, dar și una dintre cele mai frumoase perioade din an. Ne bucurăm de magia acestor zile de la vârste fragede, cei mici îl așteaptă cu drag pe Moș Crăciun și speră să primească tot ce au pus pe lista cu dorințe.

Dar câți știu ce înseamnă cuvântul Crăciun, de fapt? Termenul apare în numeroase mituri, legende, basme și colinde românești, toate legate de momentul nașterii lui Iisus Hristos.

Ce înseamnă cuvântul Crăciun

Potrivit lingviștilor, există două posibilități. Cuvântul provine fie din latinescul „creatio”, care înseamnă „naștere”, fie din latinescul „calatio”, ce se traduce prin „convocare”.

Victor Kernbach, cel care semnează „Dicționarul de mitologie generală”, punctează că, în folclorul românesc, Crăciun este numele unui personaj ce aparține categoriei „Moșilor”.

Te-ar putea interesa și: Trei lucruri ce nu au voie să lipsească de pe masa de Crăciun. Milioane de români fac greșeala asta

Legenda lui Crăciun și a Crăciunesei

Cea mai cunoscută legendă ce îl are ca personaj este cea a nașterii lui Iisus Hristos. Crăciun, un om bogat, dar cu inima rea, avea trei fiice – una oloagă, una șchioapă, una oarbă – și era căsătorit cu Crăciuneasa.

La casa lor ajung Maria și Iosif. În timp ce bărbatul îi izgonește, Crăciuneasa este cea care îi primește, până la urmă, și o ajută pe Fecioara Maria să își aducă pruncul pe lume, în iesle. Aflând că a fost sfidat de soție, Crăciun îi taie mâinile femeii și apoi fuge, speriat de ceea ce făcuse.

Așa cum a putut, Crăciuneasa a umplut un ceaun cu apă, l-a pus la încălzit și l-a dus în iesle, pentru a spăla bebelușul. Când a văzut-o pe bătrână, Maria i-a suflat peste mâinile rănite, iar acestea s-au regenerat, moment în care pe bolta cerească ar fi apărut stelele ce i-au condus pe Magi la ei.

Văzând minunile, Crăciun și-a cerut iertare pentru greșelile făcute, fiind printre primii care au recunoscut divinitatea bebelușului Iisus. Pentru că el a fost primul care a crezut în Fiul Domnului, în tradiția românescă, Ziua Nașterii Domnului s-a numit Crăciun.

Te-ar putea interesa și: Top 3 cadouri care aduc mult ghinion. Fereşte-te să cumperi aşa ceva de Crăciun celor dragi, sigur sunt şi pe lista ta