Ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox. Puţini ştiu acest detaliu
Ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox. Semnificația crucilor din calendarul creștin ortodox este cunoscută de majoritatea românilor. Potrivit acestuia există mai multe cruci. Acestea se regăsesc în calendarul ortodox sub diferite culori, cum ar fi: roșie, neagră sau albastră. Pe lângă asta ele se mai pot afla între paranteze sau cu o singură paranteză. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, fiecare dintre ele are semnificația ei. Iată așadar ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox.
Ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox
Crucile din Calendarul Ortodox însoțesc diferite sărbători. Acestea sunt pline de semnificații. Ar trebui ca noi, în calitate de creștini ortodocși să cunoaștem semnificația cestor cruci. În acest fel, conform tradițiilor păstrate cu sfințenie pe teritoriul țării noastre de mii și mii de ani, vom cunoaște următoarele aspecte:
- vom ști să cinstim cum trebuie persoanele dragi care nu se mai află printre noi
- vom ști când se poate spăla rufe
- vom ști când se ține post și când nu trebuie să muncim.
Semnificația crucilor din Calendarul Ortodox
Pentru început trebuie precizat că în Calendarul Creștin Ortodox se regăsesc trei tipuri de cruci: roșii, negre și albastre. Iată așadar ce semnificație are fiecare dintre ele, pentru fiecare dintre noi.
Crucea neagră în calendarul ortodox
În Calendarul Creștin Ortodox, crucea neagră reprezintă sărbătorile sfinților la care nu este necesar să se facă priveghere. În bisericile de la noi din țară, în zilele cu cruce neagră se cântă polieleu. Aceasta este o cântare a milostivirii dumnezeiești, formată din psalmii psalmii 134, 135, 136. Dacă crucea neagră se află între paranteze (†) înseamnă că acele praznice sunt mari. Privegherile mari se fac pentru a cinsti:
- Mântuitorul
- Sfânta Treime
- Sfântul Duh
- Înălțarea Sfintei Cruci
- Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu.
Dacă crucea neagră are o singură paranteza în partea dreaptă †) asta înseamnă că sărbătorile sfinților care au doxologie mare. Se poate lucra în aceste zile.
Crucea albastră în calendarul ortodox
Sărbătorile care sunt marcate în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce albastră simbolizează sărbătorile sfinților români sau a sfinților ale căror moaște se află la noi în țară.
Crucea roșie în calendarul ortodox
Sărbătorile sfinților sunt marcate în Calendarul Creștin Ortodox printr-o cruce roșie, cu o singura paranteza in partea dreapta †). În aceste zile nu se lucrează.
Iată o scurtă recapitulare a ceea ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox:
- (†) – praznicele mari, la care se face priveghere mare, închinate: Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci
- †) – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucrătoare)
- †) – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare)
- † – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare)
- † – sărbători ale sfinților români sau ale căror moaște se găsesc în România.