Ce înseamnă Ardeal, zona la care râvnesc ungurii. Pariu că nu știai asta?

de: Ana Chivu
27 10. 2020

România e cuprinsă de peisaje care mai de care mai frumoase, care au reușit de-a lungul anilor să atragă mulți stărini. Cu toate astea, „bătălia” pe priveliști rămâne acasă, unde românii încep ușor să învețe și să simtă cu adevărat locurile din care ne tragem. Ce înseamnă Ardeal și de unde a pornit denumirea?

Ardeal: De unde a pornit denimirea regiunii?

Țara noastră a fost redescoperită de cei care o ocupă de ani buni tocmai datorită pandemiei. Din cauza măsurilor impuse de oficiali în contextul crizei sanitare, românii au luat la pas România pe cât le-a permis situați. Mulți dintre ei au ales ca atunci când a fost timp liber să nu plece dincolo de meleaguri, ci să rămână acasă. Acum, însă, pericolul e dublu, așa că nu e sugerată călătoria și întâlnirea în grupuri mari. Totuși, chiar și din cei care au vizitat frumosul Ardeal sunt câțiva care nu știu de unde a pornit denumirea regiunii. Aceasta e o zonă istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, în trecut făcând parte din Dacia, dar și din Imperiul Roman, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac și face astăzi parte din România. Transilvania cuprinde 10 județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

De unde vine denumirea?

  • Ardeal vine din maghiarul „erdely”, care se traduce cu „dincolo de pădure”.

Formele au derivat de-a lungul timpului de la: Erdeulu, Erdeuele, Erdeuel, Herdeuel, Erdevel și Erdul (1200), în vremea în care biligvismul maghiarilor se răspândise deja. Forma Erdely a apărut după anii 1400. Specialiștii consideră că toponimul Ardeal este vechi, românesc, moștenit din geto-dacă, la bază având o origine proto-indo-europeană cu o vechime de 7.000 de ani.

Ce înseamnă Ardeal? De unde vine denumirea?

Transilvania și Ardealul sunt sinonime

Istoricii au demonstrat de-a lungul timpului că forma „dincolo de pădure” nu pare a avea logică, cu atât mai mult cu cât nu există o regiune împădurită care să separe câmpia pannonică de Ardeal. Ironic, Ardealul e înconjurat de munți cu culmi împădurite care separă regiunea de Țara Românească la sud și Moldova la răsărit.

Specialiștii susțin că toponimul Transilvania a fost testat pentru prima dată în anul 1705 ca fiind „terra ultra silvam”, tradus ca „ținutul de dincolo de pădure”. Teritoriul a mai apărut în secolul al X-lea și al XI-lea la cunoștința tuturor de Ultrasilvana și terra Ultrasilvana, mai apoi în forma rămasă Transilvania.