Ce înseamnă ”amin”, de fapt. De ce românii îl spun la final de rugăciune, negreșit
Toți credincioșii spun ‘amin’ la final de rugăciune sau în timpul slujbelor de la biserică. De ce îl rostesc și ce înseamnă, de fapt, încheierea unui text ortodox? Foarte puțini știu acest detaliu, deși e în obișnuița majorității.
Ce înseamnă ”amin” de la finalul de rugăciune?
România nu are o religie de stat, conform Constituției, dar cu toate astea o cifră de 89.45% dintre cetățeni sunt declarați drept ortodocși, arată un recensământ din 2011. Din categoriile mărunte ale acestor statistici mai fac parte și: 870.774 s-au declarat romano-catolici (4,62% din populație), 600.932 reformați (3,19%), 362.314 penticostali (1,92%), 150.593 greco-catolici (0,8%), 112.850 baptiști (0,6%) ș.a.m.d. În Dobrogea, există o minoritate islamică (0,34%), compusă majoritar din turci și tătari.
Există și un număr mic de atei (0,11%), agnostici, persoane care sunt nereligioase (0,1%). Indiferent de anul în care sunt refăcute cifrele, majoritari vor rămâne întotdeauna în România creștinii ortodocși. Cei din urmă respectă datinile, merg la slujbe în casele Domnului și spun rugăciuni pentru cei dragi. Chiar puțini dintre aceștia știu ce înseamnă ‘amin’ de la final. Mulți dintre ei îl repetă chiar de mai multe ori în cazul unor rugăciuni puternice.
Cum se traduce?
Iisus Hristos își începea cuvântările către apostolii săi rostind ‘AMIN’: ”Amin, amin vă zic vouă!”. Biblia a tradus această frază ca: ”Adevăr vă zic vouă!”. Vorbele Mântuitorului reprezintă adevăr și puritate și intenția sa de a face bine în lume.
Cuvântul provine din limba ebraică și în traducere simplă și de sine stătătoare înseamnă ‘așa să fie’ sau ‘cu adevărat’. Termenul întărește rugăciunea și marchează sinceritatea cu care se roagă cineva. Acesta nu este folosit doart de ortodocși sau catolici, ci și de evrei sau musulmani.
Explicația cuvântului din DEX: „este folosit în texte religioase sau în practica Bisericii creștine, utilizat ca formă de încheiere a rugăciunilor. Adevărat! așa să fie! ♦ Fam. Adio! s-a terminat! 2. S. n. (Pop.; în expr.) Cât(u-i) aminul sau până (ori nici) la amin = niciodată, nicidecum. – Din sl. aminŭ”
- Rugăciune zilnică
„Slavă ție Dumnezeul nostru slavă Ție (de trei ori). Doamne Dumnezeule Isuse Hristoase și Maica Domnului miluiește-mă și mă mântuiește pe mine păcătosul și robul Tău. Sfinte Dumnezeule Sfinte tare Sfinte fără de moarte Miluiește-ne pe noi (de trei ori). Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în veci vecilor. Amin.
Doamne Dumnezeule, Isuse Hristoase și Maica Domnului, dați–mi înțelepciunea, puterea de viață, puterea de muncă și sănătatea de care am nevoie, feriți–mă de tot răul, alungați tot răul din jurul meu și mai ales din mintea mea, trimite-ți și lăsați îngerul păzitor să mă păzească și să mă ocrotească în tot ceasul zilei și al nopții, luminați-mi mintea și îndreptați–mă pe drumul cel bun.”