19 apr. 2022 | 21:17

Ce împrumuturi cu dobânzi record are România. Țara e îngropată în datorii pe sute de ani

News
Ce împrumuturi cu dobânzi record are România. Țara e îngropată în datorii pe sute de ani
Ce imprumuturi cu dobanzi-record are Romania. Tara e ingropata in datorii pe sute de ani

Din nefericire, țara noastră este înglobată în datorii pe sute de ani, în condițiile în care statul român face împrumuturi numeroase la cele mai mari dobânzi din ultimii zece ani. De ce au fost anulate licitațiile din România din ultima perioadă.

România are datorii de miliarde de lei

Statul român se confruntă cu mari probleme financiare, făcând tot posibilul pentru a face rost de bani pentru bugetul mic cu cheltuieli multe. Finanțările se găsesc extrem de greu, iar mai multe licitații au fost anulate, în ultima perioadă, deoarece nimeni nu a mai vrut să împrumute România.

Din ianuarie și până în martie 2022, țara noastră a împrumutat 46,9 miliarde de lei, dintre care 9,6 miliarde prin PNRR. În ultimii doi ani, România și-a crescut datoria cu aproape 200 de miliarde de lei.

În anul 2009, când au fost operate tăierile de salarii și majorările de taxe, România împrumutase de la Fondul Monetar Internațional, de la Comisia Europeană și de la Banca Mondială doar 20 de miliarde de euro, aproximativ 84 de miliarde de lei, scriu cei de la România TV.

Mai mult de atât, în februarie 2021, România se împrumuta cu o dobândă de 2,65%, iar în luna decembrie a anului trecut, țara noastră avea un împrumut cu o dobândă de 5,37%. În aprilie 2022, dobânda este de aproape trei ori mai mare decât cea din februarie 2021, adică 6,50%.

În data de 18 aprilie, Ministerul Finanțelor a cerut un împrumut de 300.000.000 lei, sumă din care a primit 201.000.000 lei – un randament mediu de 6,5%/an. De asemenea, o licitație a fost anulată, potrivit instituției statului român.

România este țara din UE care se împrumută la cele mai ridicate valori. 1,09% este dobânda cu care se împrumută Bulgaria, în timp ce Croația se împrumută cu o dobândă de 2,08%, iar Cehia cu 3,53%. Polonia se împtrumută cu o dobândă de 4,83% și Ungaria cu 5,92%.

Cât bani s-au împrumutat Ungaria și Bulgaria

Conform celor de la Banca Central Europeană (BCE), dobânda la titlurile de stat ale României a crescut de 2,09 ori în ultimul an. În schimb, Bulgaria are o rată a împrumutului pe termen lung de şase ori mai mică decât România.

Ungaria cere împrumuturi la fel de costisitoare precum vecinii români, însemnând că dobânda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92%, în condițiile în care în martie 2021 cifrele arătau un procent de 2,68%. Polonia se împrumută cu 4,83% dobânda în martie 2022 faţă de numai 1,53% în martie 2021.

Cehia are dobândă 3,53% la final de martie 2022, dar cu o accelerare mai lentă a scumpirilor la împrumuturi: dobânda pe 10 ani în martie 2021 a fost de 1,87%.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al doilea cal din imagine?
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Cântărețul, Chris Brown, bun de plată. Un bărbat îi cere 16 milioane de doari pentru că l-ar fi agresat
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
A înșelat-o pe Elena Udrea? Adrian Alexandrov, anunț după 8 ani de relație
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
Armata obligatorie în România? „Se renunță la tot ceea ce ține de viața de zi cu zi”
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro