Ce i-au strigat oamenii furioși lui Carmen Dan, când a ajuns la DIICOT. Este audiată în dosarul 10 august
Carmen Dan a ajuns la DIICOT, pentru a fi audiată în dosarul 10 august. Fostul ministru de Interne a fost întâmpinat de protestatari. Ce i-au strigat oamenii furioși?
Ce i-au strigat oamenii furioși lui Carmen Dan, când a ajuns la DIICOT?
Carmen Dan, fostul ministru de Interne, a fost citată la DIICOT pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul privind intervenția violentă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Oficialul a susținut permanent că nu a ordonat riposta agresivă a jandarmilor asupra manifestanților, dar informațiile descalificate au relevat că ea a fost la comanda ministerului în ziua cu pricina. Când a ajuns la audieri, în jurul orei 10:00, fostul ministru a fost întâmpinat de protestatari. Oamenii furioși au scandat ”la pușcărie”. Procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul privind intervenția în forța a jandarmilor din 10 august.
Aceștia au în lucru un dosar preluat de la Secția Parchetelor Militare, în care sunt cercetați șefii Jandarmeriei care au controlat acțiunea de intervenție, anume: colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.
Oamenii, furioși pe fostul ministru
Procurorii militari susțineau că ”mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.