Ce greutate ar avea sufletul uman, de fapt. Experimentul inedit al unui doctor: cum a aflat asta

de: Cătălina Burghelea
16 01. 2022

Întrebările cu privire la ce se întâmplă cu sufletul uman după moarte sau cât cântărește își găsesc cu greu răspunsul. Părerile sunt împărțite. Unii oameni de știință spun că plutește în eter, în timp ce unii cercetători spirituali afirmă că sufletul nostru se duce în Rai, pentru Judecata divină. Cert este că sufletul uman naște multe controverse. Cât despre greutatea sa, un doctor ar fi aflat-o cu ajutorul unui experiment inedit.

Cât ar cântări sufletul uman

În anul 1907, medicul Duncan McDougal a făcut un experiment macabru, dar și interesant. Acesta a cântărit trupurile a șase pacienţi bolnavi de tuberculoză în fază terminală, pentru a afla dacă părăsirea sufletului în momentul morţii are vreun impact asupra greutăţii corporale. Spre mirarea echipei de cercetători conduse de McDougal, în momentul trecerii în neființă, greutatea corporală a subiecților a scăzut, invariabil, cu 21 de grame!

Experimentul unui medic a scos la iveală un lucru surprinzător

Medicul din Massachusetts, pe nume Duncan MacDougall, a efectuat o serie neobișnuită de experimente. Intrigat de ideea că sufletul uman are o anumită greutate, prin urmare, ar putea fi cântărit, dr. MacDougall a pus la punct un pat prevăzut cu un cântar și a convins o serie de pacienți în fază terminală să se întindă pe el în ultimele momente ale vieții lor.

Doctorul a înregistrat nu numai ora exactă a morții fiecărui pacient, ci și timpul total petrecut pe pat, precum și orice modificare a greutății care a apărut în timpul decesului. Acesta a luat în considerare chiar și pierderile de fluide corporale, cum ar fi transpirația și urina, și gazele, precum oxigenul și azotul, în calculele sale. Concluzia lui a fost că sufletul uman cântărește 21 de grame.

Sufletul nostru ar avea o greutate de 21 de grame

Rezultatele studiului lui MacDougall au apărut în The New York Times, în martie 1907. Articolul a declanșat o dezbatere între autorul experimentului și medicul Augustus P. Clarke, care a investigat tehnicile de măsurare minuscule ale cercetătorului.

Clarke a subliniat că, în momentul morții, plămânii încetează să mai răcească sângele, ceea ce face ca temperatura corpului să crească ușor, iar pielea să transpire, reprezentând lipsa de 21 de grame remarcată de doctor. MacDougall a argumentat că circulația se oprește în momentul decesului, astfel încât pielea să nu fie încălzită de creșterea temperaturii. Dezbaterea a durat până la sfârșitul anului 1907, împărțind lumea în două tabere.

Controversatul doctor a fotografiat momentul în care sufletul părăsește corpul

Timp de patru ani, părea să fi câștigat MacDougall, dar în 1911, medicul a anunțat, pe prima pagină a The New York Times, că nu va cântări sufletul uman, ci îl va fotografia în momentul în care părăsește corpul. Deși și-a exprimat îngrijorarea că „substanța sufletului ar putea deveni [prea] agitată” pentru a fi fotografiată în momentul morții, acesta a reușit să efectueze o serie de experimente în care a fotografiat „o lumină asemănătoare cu cea a eterului interstelar”, notează Discover Magazine.

Studiul său a inspirat romane, cântece și filme

Referințele la experimentele lui MacDougall continuă să apară în cultura pop, la fiecare câțiva ani, din epoca victoriană până în prezent. Ideea că sufletul uman cântărește 21 de grame a apărut în romane, cântece și filme. Dan Brown a descris experimentele lui MacDougall în detaliu în romanul său de aventură The Lost Symbol.

Astăzi, unii continuă să căute materia întunecată care constituie mai mult de 80% din masa universului, dar, de fapt, nimeni nu a văzut un singur atom din ea și nici nu știm unde se află exact. Unii susțin că o vom descoperi printre particulele cuantice. Alții insistă că are de-a face cu undele electromagnetice generate de creierul nostru. Majoritatea oamenilor de știință resping aceste afirmații.