Ce greșeală mare fac românii în lupta anti-Covid 19. Avertismentul dur al specialistului
Românii fac o greșeală imensă în lupta contra coronavirusului. Cum ar putea să-și mărească șansele la vindecare, în cazul în care sunt infectați? Astrfel ar avea mai puține griji în aceste vremuri. Specialiștii avertizează populația cu privire la acest lucru.
Greșeală uriașă făcută de români în lupta contra COVID-19
Medicii infecționiști trag un semnal uriaș de alarmă cu privire la atitudinea inexplicabilă a unora dintre români care încearcă să „îndoapte porcul în ajun” când vine vorba despre imunitatea din sezonul rece. Specialiștii care indică forme ușoare și care sunt carantinați la domiciliu nu trebuie să ia după ureche tratament sau orice rețetă minune găsită pe rețelele de socializare. Mulți dintre cei care cred că pot lupta singuri cu virusul ajung în cele din urmă în vizorul medicilor, dar cu forme mult mai grave. „Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.
Avertismentul infecționiștilor este ca oamenii să uite de întreg complexul de vitamine pe care și-l administrează, pentru că asta nu scapă pe nimeni. Cum românul e bun la orice și oricând, recomandările sunt mai cu seamă unul din cele mai la modă lucruri în aceste vremuri tulburi. Grupurile de socializare sunt pline de rețete miraculoase și de idei care mai de care mai îndepărate de sfaturile medicilor, iar cei mai speriați dintre oameni le consideră opțiuni de încredere. Tocmai tratarea personală a simptomelor cu medicamente care nu sunt prescrise de medic duc într-un final la aglomerarea spitalelor.
„Nu este bine deloc”
„E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist, sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist. Noi avem un număr de gardă permanent la care răspunde un medic pentru a oferi sfaturi pertinente şi care se suprapun perfect cu protocolul Ministerului Sănătăţii. Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie, noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat. Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie.”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul