Mesele românilor sunt îmbelșugate de Paște, însă consumul excesiv de mâncăruri tradiționale poate duce chiar și la intervenție medicală. În astfel de situații, cuvântul cheie este „moderația”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că cea mai mare greșeală pe care o putem face atunci când ne așezăm la masa de Paște este să mâncăm tot ce am pregătit la o singură masă. Pe lângă faptul că riscăm să ni se facă rău, se poate ajunge și la intervenție medicală.
”Cred că cel mai bine ar fi să încercăm să nu mâncăm totul la o masă. Aici este greșeala, nu neapărat că sunt multe feluri de mâncare, cât faptul că mâncăm mult o dată. Și mâncăm mult la o singură masă.” – a spuns medicul nutriționist în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Medicul nutriționist ne recomandă să mâncăm cumpătat și să facem pauză între felurile de mâncare mai consistente. Mâncărurile grele, precum friptura, sunt mai greu de digerat.
”Avem doar două zile, nu doar una, două zile în care o să fie doar despre mâncare. Sau două zile jumate, dacă o luăm din noaptea de Înviere. Nu ne ia nimeni farfuria din față. De ce spun că nu trebuie să mâncăm totul o dată?
Pentru că în felul ăsta, luînd-o treptat sau mâncând, nu știu, la 3-4 ore alt fel de mâncare putem să întindem pe perioada celor două zile tot meniul. Și cantitatea face diferența.” – spune medicul nutriționist.
Carmen Galiano, medic șef la Secția Diabet și Boli de Nutriție a Spitalului Mavromati, recomandă în această perioadă mai multe legume și mai puține mâncăruri grase, astfel încât digestia să se facă mai ușor.
„Deviza ar trebui să fie cumpătarea. Să nu mănânce în exces că sărbătorile vin și trec și tu rămâi cu problemele de sănătate în continuare. Să mănânce moderat, să nu asocieze alimente grase cu alcool mult, să predomine salatele pe lângă fripturi, să mai scoată din mâncarea tradițională, să o mai îmbunătățească cu legume și zarzavaturi, la sarmale nu mai adaugi și smântână pe ele… Mă refer la persoanele care trec sa zicem de 65 de ani, care au și probleme de sănătate, probleme cardiace, renale, diabet că o persoană sănătoasă trece cu bine sărbătorile dacă nu exagerează”, a spus medicul din Botoșani.
De asemenea, specialiștii avertizează persoanele care au ținut post în această perioadă. Este recomandat ca aceștia să facă treptat trecerea la o alimentație cu carne.