Ce greșeală fac părinții atunci când își pun copiii să sufle nasul. Problemele grave pe care le pot dezvolta cei mici

de: Ioana Bucur
19 06. 2023

Cu toate că nu și-ar dori nicio clipă să le facă rău celor mici, mulți părinți fac o mare greșeală atunci când își pun copiii să sufle nasul. Cu timpul, pot dezvolta probleme grave de sănătate din pricina acestor sfaturi greșite. Explicațiile unui specialist.

Ce greșeală fac părinții atunci când își pun copiii să sufle nasul

În anii în care își construiesc sistemul imunitar, cei mici se confruntă adesea cu infecții, mai ales la nivelul aparatului respirator. În ciuda faptului că își doresc să îi ajute să se simtă cât mai bine în acele momente, foarte mulți părinți ajung să facă o mare greșeală. Astfel, copiii pot dezvolta unele probleme de sănătate, precum otite sau sinuzite, explică un medic.

Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL, a explicat care este greșeala pe care o fac unii părinți când își pun copiii să sufle nasul. Specialistul a subliniat că, dacă presiunea este prea mare, secrețiile nazale pot pătrunde în urechi și sinusuri.

„Văd mămici cu copii în parc și le spun copiilor: „Suflă tare nasul, să te audă mami cum sufli tare de tot!” Și e exact modelul greșit de a sufla nasul, pentru că acel copil, în momentul în care își suflă nasul, își introduce secrețiile în urechi, în sinusuri, pentru că suflă cu putere foarte mare.

Mămica e mulțumită pentru că cel mic nu mai are secreții multe în nas, dar nu știe că acele secreții lucrează undeva și copilul va face otită, sau va face sinuzită”, a explicat specialistul, în mediul online.

Te-ar putea interesa și: Ce să nu faci niciodată după ce te speli pe dinți. Greșeala pe care toți o ignoră, potrivit specialiștilor

Sfaturile unui specialist

Medicul a explicat și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm: „Nasul se suflă cu gura deschisă. Pensăm o nară, după care exteriorizăm aerul prin nara cealaltă ținând gura deschisă. E foarte simplu”. În tot acest timp, este important ca aerul să nu iasă deloc pe gură.

„Dacă avem secreții aderente, e bine să le înmuiem înainte cu niște ser fiziologic simplu sau apă de mare. Este foarte important să nu devenim dependenți nici de apa de mare. Utilizarea în exces a apei de mare poate să usuce nasul”, a adăugat specialistul.

Te-ar putea interesa și: Alimentele pe care românii le consumă în fiecare dimineață și sunt nocive pentru organism. Încetinesc metabolismul, spun specialiștii

Mai multe informații despre sinuzită – simptome și tratamente – puteți afla în videoclipul de mai jos: