Ce greșeală apare pe noua bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Doar specialiștii au sesizat-o

de: Ștefan R. Apostol
03 12. 2021

Organismele academice, mai ales cele lingvistice, când vine vorba de înscrisurile oficiale, sunt în permanență „vigilente”. Dar, conform unui reprezentant al acestui organism, „nu e un dezastru”. Genul acesta de greșeli se pot schimba în timp, chiar dacă vorbim de bancnotele emise de BNR, precum cea de 20 de lei, având chipul eroinei Ecaterina Teodoroiu.

BNR lansează cu fast prima bancnotă cu chipul unei femei

Vineri, pe 26 noiembrie, Banca centrală a României a prezentat o nouă bancnotă care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, locotenent din Primul Război Mondial, prima femeie cu nume care a fost reprezentată pe o monedă românească. Noua bancnotă de 20 de lei, care prezintă o imagine a Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofițer din armată, va fi în circulație din decembrie. De la apariția sa, în 1867, leul românesc a avut în prim plan mai multe țărănci fără nume, dar niciodată o figură istorică reală.

„Onorând-o, sărbătorim și armata română. Răspunde unui interes public legitim, susținut pe scară largă, de a promova și consolida egalitatea de gen și rolul major pe care personajele feminine l-au jucat în istoria și societatea românească.”, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, la lansarea bancnotei.

Expoziție dedicată Ecaterinei Teodoroiu începând cu 6 decembrie

BNR, al cărei consiliu de administrație este format numai din bărbați, va găzdui o expoziție dedicată Ecaterinei Teodoroiu începând cu 6 decembrie, prezentând obiecte personale, inclusiv casca ei cu urme de gloanțe și geanta de muniție pătată de sânge.

Ideea de a reprezenta femei pe moneda românească a apărut în 2018, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie. La acel moment jurnalista sugera o listă de 100 de personalități feminine, printre care și Ecaterina Teodoroiu, oameni de știință, medici, artiști și profesori din care să aleagă.

„De-a lungul istoriei sute de femei notabile au ajutat România să avanseze dar de la nașterea leului românesc niciunul dintre numele lor nu a fost onorat pe unul dintre cele mai puternice simboluri naționale, bancnotele.

Avem nevoie de un exemplu permanent că și femeile au făcut istorie. Este important să acordăm un merit egal.” a declarat Janina Nectara pentru Reuters.

Greșeli descoperite pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu

Nici bine nu a fost lansată bancnota de 20 de lei cu chipul celebrei Ecaterina Teodoroiu că au și apărut primele reacții critice la adresa BNR. Printre acestea se numără și cea a designerului Alin Tămășan, care scrie pe pagina sa de Facebook:„Diacritica corectă rămâne Ă (A Breve), nu Ǎ (A Caron), indiferent dacă îi pasă sau nu cuiva.”.

Respectivul designer se referea la diferențele literei „Ă” din cele două texte, primul fiind numele băncii, „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, și cel de-al doilea al bancnotei propru-zise, „20 LEI DOUĂZECI”.

După această primă sesizare, „ochii vigilenți” ai cercetătorilor de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, au comentat greșeala BNR de scriere a celor două nume. Astfel că, jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt”, de la Antena 3,  a comentat și explicat de ce a apărut această eroare, care de altfel în opinia sa, „nu e un dezastru”.

„Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v.

E greșit, dar nu e un dezastru. Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor. Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie.”, spune jurnalista Ana Iorga.