Ce ”frigider” foloseau romanii pentru a răci vinul. Inovația de pe vremea Imperiului Roman

de: Stan Nicu
28 09. 2023

Soldații romani care ocupau ceea ce astăzi este nordul Bulgariei, de-a lungul Dunării, se confruntau cu tot felul de revolte împotriva imperiului, dar după ce se linișteau se serveau cu un vin rece. Ce ”frigider” foloseau romanii pentru a răci vinul. Inovația de pe vremea Imperiului Roman.

Descoperire incredibilă. Romanii avea figidere

Arheologii au descoperit o structură ceramică încorporată veche de 2.000 de ani, despre care se bănuiește că era folosită pentru a depozita vinul și alimentele perisabile.

Descoperirea este foate importantă, întrucât era un fel de frigider, astfel că un al doilea astfel de artefact a fost descoperit într-o fostă fortăreață din situl arheologic de la Novae.

Primul ”frigider” a fost găsit anul trecut, fiind vorba despre un recipient realizat din plăci ceramice sub podeaua unei încăperi a unei cazărmi militare.

Citește și: Care este alimentul pe care dacii și romanii îl consumau frecvent

Cum erau răcite ”frigiderele”

Cu siguranță acesta a fost folosit pentru a depozita alimente, pe baza vaselor ceramice și a fragmentelor mici de oase găsite împreună cu el, precum și a cărbunelui și a unui bol care ar fi putut fi folosit pentru a arde tămâie, folosit la alungarea insectelor.

Această ultimă descoperire este demnă de luat în seamă pentru că are un element de răcire suplimentar sub forma unei conducte de plumb, care era conectată la un sistem de apeducte, care curge de-a lungul unei laturi.

Fragmentele de vase pentru băut vin, boluri și oase de animale ar putea ajuta echipa de cercetători să recreeze ultima masă a soldaților, conform șefului echipei, Piotr Dyczek, arheolog la Universitatea din Varșovia, Polonia.

Pe de altă parte, fortăreața de la Novae, fondată pe la mijlocul secolului I d.Hr. de către Legiunea a VIII-a Augustus avea rolul de a fortifica granița Imperiului Roman de-a lungul Dunării împotriva invadatorilor barbari, în deosebi pentru înăbușirea revoltei tracilor.

Pe cine a mai găzduit fortăreața Navae

De asemenea, forăreața Novae a servit ca bază pentru Legiunea I Italiană, înființată de împăratul Nero după războiul romano-particular. La moartea lui Nero, Legiunea I Italiană săa războit pentru scurt timp pentru împăratul Vitellius, care a fost biruit de forțele lui Vespasian.

Citește și: Lumea modernă va deveni un fel de roma antică

La rândul lui, Vespasian a repartizat apoi legiunea la Novae, unde a apărat Roma în timpul războaielor dacice ale lui Traian, printre alte conflicte.

Nu în ultimul rând, fortăreața Novae a supraviețuit unui atac al goților în anul 250 d.Hr., însă a fost distrusă de atacurile barbarilor în a doua jumătate a aceluiași secol.