Ce folosesc europenii pe post de gard pentru a produce energie electrică. Afacerea a explodat în ultima perioadă

de: Ștefan R. Apostol
05 04. 2024

Când vine vorba de inventivitate, unii dintre noi sunt pe primul loc, așa că nu ar trebui să ne mire ce folosesc europenii pe post de gard pentru a produce energie electrică, iar conform cifrelor, afacerea a explodat în ultima perioadă.

Europenii folosesc panouri fotovoltaice pe post de gard

Gospodăriile din Europa își instalează panouri solare pe post de garduri, după ce prețurile au scăzut. Cel mai mare cost asociat cu instalarea panourilor solare constă în forța de muncă și în schelele necesare pentru a le pune pe acoperișuri, spun experții, analizând și cât costă montajul pentru panourile fotovoltaice în acst nou mod.

Însă prețul panourilor în sine scade spre minim, a declarat un analist pentru Financial Times, în urma unei supraproducții în China. Panourile costă aproximativ jumătate din prețul de acum un an, scăzând la 0,10 euro pe watt, potrivit BloombergNEF.

Un producător italian a declarat pentru FT că va fi imposibil să investească pe piața europeană odată ce prețurile vor scădea sub 0,15 euro pe watt.

Afacerea a explodat în ultima perioadă

Deși prețul scade, specialiștii spun că folosirea panourilor fotovoltaice pe post de garduri, în majoritatea cazurilor, nu va produce la fel de multă energie, deoarece acestea nu vor fi la fel de bine aliniate la soare ca pe acoperișuri, dar proprietarii de case aleg să profite de prețul unitar scăzut.

Cu toate acestea, au fost instalate și versiuni cu două fețe pentru a capta mai mult soare, iar alte gospodării aleg să instaleze panouri mai mici pe balcoane. În Europa, directorii din industrie avertizează cu privire la probleme iminente pentru un sector care a fost afectat de pierderi de locuri de muncă, falimente și închideri în ultimele luni.

Comisia Europeană afirmă că se va angaja să „evalueze toate dovezile privind presupusele practici neloiale” și să îmbunătățească accesul producătorilor de panouri solare la fondurile UE, potrivit Financial Times, care urmează să fie semnat de miniștrii UE ai energiei și de grupurile industriale la 15 aprilie. Dar este puțin probabil ca acest lucru să satisfacă industria, sunt de părere analiștii.

Oferta de panouri fotovoltaice la nivel global va ajunge la 1.100 gigawați

Aceste estimări vin în contextul în care piața a crescut în ultimii ani, mai arată publicațiile citate, asta însem,nând, de fapt, de trei ori mai mult decât prognoza actuală a cererii, econform analizei Agenției Internaționale pentru Energie.

O supraofertă de producție în China determină această tendință, potrivit acesteia. În același timp, instalațiile clasice au devenit mai scumpe, în principal din cauza creșterii costurilor forței de muncă, iar așteptarea pentru conectarea panourilor la rețelele electrice pune la încercare răbdarea industriei și a gospodarilor.

Problemele legate de capacitatea rețelelor afectează majoritatea țărilor și nu pot fi rezolvate ușor și rapid.