Ce finanțare vor primi tinerii fermieri în 2024. Veste oficială, toți se vor bucura

de: Andreea Vînătoru
18 01. 2024

Vești bune pentru tinerii fermieri în 2024! Aceștia vor avea de ales între mai multe linii de finanțare care vor fi deschise pe tot parcursul acestui an. Până în acest moment, fondurile primite de țara noastră pentru agricultură și dezvoltare rurală reprezintă aproximativ 44% din totalul fondurilor europene în cei 17 ani de când suntem în UE, aproximativ 90,8 miliarde de euro.

Ce finanțare vor primi tinerii fermieri în 2024

Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Marian Dumitrache a vorbit despre fermierii care vor să acceseze finanțări nerambursabile în 2024. În ultimii ani, fermieri, agricultori, societăți din mediul rural au beneficiat de fonduri nerambursabile în diferite programe de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Citește și: Proteste în România. Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii. Intrarea în Portul Constanța, blocată UPDATE

Drept urmare, peste 5.500 de tineri fermieri au depus cereri la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru a primi finanțarea de 70.000 de euro. În prezent, mai sunt bani doar pentru 100 de proiecte.

„Apelul de proiecte a fost împărțit încă de la început în două componente. Fermierii pe zona montană au putut depune proiecte fără concurență din restul țării, în timp ce tinerii fermieri de la nivel național încă mai au posibilitatea să depună proiectele, dacă ele sunt finalizate în acest moment.

Termenul limită de depunere, 31 ianuarie, cu siguranță nu va fi atins. Bugetul disponibil deja a fost depășit, iar după calculele mele ar mai fi fonduri disponibile pentru aproximativ 100 de cereri de finanțare”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Citește și: De ce protestează fermierii și transportatorii din România: „Stop joc. Așa nu se mai poate”. Ministrul Agriculturii: „Nu am primit nicio revendicare”

Ce plafon există în acest an

Plafonul pentru instalarea tinerilor fermieri însumează peste 375 de milioane de euro, însă suma disponibilă este de doar 250 de miliioane de euro. În urma analizelor făcute de AFIR, vor ajunge să primească banii aproximativ 3.580 de fermieri.

Fermierii au renunțat la proteste

Zilele trecute, alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) și Sindicatul Fermierilor Patrioți a anunțat că renunță la proteste, după acordul semnat cu Ministerul Agriculturii.

„Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu. Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al cărui calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații.

Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC, notează Digi24.