Ce filme viziona Nicolae Ceaușescu în intimitate, de fapt. S-a descoperit recent colecția lui secretă

de: Ștefan R. Apostol
18 03. 2021

Printre multele mituri și legende despre fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, era cel legat și de preferințele sle cinematografice. Era știut faptul că deținea în locuința sa un adevărat cinematograf, privat. La acest cinematograf avea acces el, Elena ceaușescu și prietenii apropiați. Dar nu s-a știut până recent care era, de fapt, colecția sa de filme.

Nicolae Ceaușescu avea o colecție impresionantă de filme

Printre multele legende despre viața privată a fostului dictator, a fost și cea a celebrului cinematograf privat pe care acesta îl avea în locuința sa din Primăverii. Nu de mult, Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea, descoperea o impresionantă colecție de filme, deținute în trecut de Nicolae Ceaușescu, spune Adevărul.ro.

Colecția descoperită de acesta ar conține un număr impresionant de filme de Hollywood. Ștefan Chiriac spune că a mai descoperit și imagini nepublicate niciodată din viața privată a celor doi foști dictatori. Intenția acestuia este de a le compila sub forma unor documentare și să le dea publicității, cât mai curând posibil.

”Timp de 30 de ani nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete pitite prin cotloane şi unghere. N-am aruncat nimic, nici măcar reclamele la pastă de dinţi. Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VHS-uri, ci şi formate mai puţin uzitate, cum ar fi U-matic.

Am găsit un player funcţional tocmai în Germania, am trecut prin multe peripeţii ca să intru în posesia lui – are 25 de kilograme. Funcţionează perfect, chiar dacă e fabricat în anii ’80. Am mai luat şi un Betamax, tot din aceeaşi perioadă, care m-a uimit prin complexitatea mecanismelor şi claritatea cu care redă casete cu o vechime de peste patru decenii“, a mai povestit angajatul Studiourilor Buftea, celor de la Adevărul.ro.

Filme de box office în colecția privată a fostului dictator

Ştefan Chiriac povestește că printre sutele de caste VHS a descoperit adevărate comori ale cinematografiei mondiale. Filme precum ”Ben-Hur”, ”Taxi Driver”, ”Mad Max“, „Atlantic City“, ”All the Presidents Man“ şi ”Inglorious Bastards“, au fost regăsite în colecția privată a fostului dictator, Nicolae Ceaușescu.

În afară de filmele clasice s-au mai regăsit inclusiv clipuri făcute de celebrul post muzical MTV. Casete cu interpreți români de muzică populară, în vogă la acea vreme, și multe alte imagini inedite.

”Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi «Borsalino». Am găsit şi filmul experimental «Koyaanisqatsi», al lui Godfrey Reggio.  Dar şi «Şocul viitorului», al lui Alvin Toffler. Filmul fusese trimis chiar de acesta împreună cu o scrisoare corespunzătoare de linguşire.

Sunt şi filme româneşti, chiar din rândul celor «problematice», cum ar fi «Glissando», al lui Mircea Daneliuc, Ceauşeştii având în colecţie versiunea realizată pentru export, cu subtitrare în limba italiană“, spune Ştefan Chiriac.

Imaginile personale, sub forma unui documentar

Prin multitudinea de casete VHS, Chiriac a descoperit multe imagini inedite, personale, din vața lui Nicolae Ceaușescu. După spusele lui Ștefan Chiriac, aceste imagini nu erau menite publicului, tocmai de aceea a decis să le compileze într-un documentar și să le dea publicității. Până la urmă sunt imagini din istoria României, chiar dacă ne place sau nu acest aspect.

”Sunt foarte multe lucruri inedite, care n-au fost difuzate niciodată. Mi-am propus mai întâi să realizez un film documentar. Însă au ieşit în cele din urmă trei lungmetraje, dintre care unul conţine aproape exclusiv imagini din Coreea de Nord.

Printre altele, am şi un interviu pe care Ceauşescu l-a acordat televiziunii franceze, o discuţie în care i s-au adresat şi destule întrebări incomode, inclusiv una despre ascensiunea tovarăşei Elena Ceauşescu în ierarhia de partid şi de stat“, a explicat Ştefan Chiriac.