Ce ființe ciudate au fost descoperite în vulcanii subacvatici. Par de pe altă lume
Descoperire în vulcanii subacvatici. Ființe ciudate, cu cochilii de fier, trăiesc în erupțiile din adâncuri. Pot suporta temperaturi ridicate, iar presiunea din adâncimi le consolidează ”armura”, relevă analiza genetică.
Ființe ciudate, descoperite în vulcanii subacvatici
Misterul melcului care locuiește în vulcanii subacvatici și a cochiliei sale de fier au fost dezvăluite de oamenii de știință după ce genomnul său(masa totală de gene și alte informații ereditare) a fost decodat pentru prima dată.
Melcul(Chrysomallon squamiferum) supraviețuiește în ceea ce cercetătorii au numit ”condiții de viață imposibile” ale orificiilor vulcanice subacvatice. Rezistentă la temperaturi ridicate, aciditate puternică și oxigen scăzut, este singura creatură vie cunoscută să încoroporeze fierul în scheletul său. Acesta are un potențial imens pentru viitorul medicinei.
Indiciu genetic uluitor
Acum, o echipă a Universității de Științe și Tehnologie din Hong Kong (HKUST) a făcut o descoperire, decodându-i genomul pentru prima dată. Echipa a identificat 25 de ”factori de transcripție” – proteine care interpretează direct genomul – ce contribuie la producerea de minerale de rigidizare a țesuturilor.
Printre descoperirile lor s-a numărat un indiciu genetic despre armura lor metalică, care a fost dezvăluită prin compararea a două populații – una dintr-un mediu bogat în fier și alta cu una săracă în fier.
„Am descoperit că o genă, numită MTP – proteină de toleranță la metal – care a arătat o creștere de 27 de ori a populației cu mineralizare cu sulfură de fier în comparație cu cea fără. Această proteină a fost sugerată pentru a spori toleranța ionilor metalici”, a spus doctorul Sun Jin.
”Armura” sa, o necunoscută
Oamenii de știință cred că această toleranță permite melcilor să supraviețuiască, deoarece ionii de fier din mediul lor reacționează cu sulful din solzii lor, creând sulfuri de fier. Întrucât acest lucru se întâmplă la temperaturi semnificativ mai scăzute decât într-un laborator, cercetarea ar putea avea chiar aplicații industriale.
„Descoperirea genomului acestui melc avansează cunoștințele noastre despre mecanismul genetic al moluștelor, punând bazele genetice care deschid calea pentru aplicare. O posibilă direcție este acum modul în care cochiliile lor acoperite cu fier rezistă loviturilor grele, ceea ce ne poate oferi informații despre modalitățile de a face o armură mai protectoare”, a spus doctorul Qian Peiyuan, conform dailymail.co.uk.