Ce fel de sare se pune la zacuscă. Greșeala care îi strică tot gustul. De asta se acrește rapid
Acest preparat nu lipsește niciodată din cămara noastră. Zacusca este delicioasă, sățioasă, ușor de pregătit și se păstrează la fel de bună ca în prima zi foarte mult timp. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă la modul de preparare și ce ingrediente folosiți, pentru că multe gospodine nu știu ce fel de sare se pune la zacuscă.
De ce are zacusca foarte mult ulei
Probabil vi s-a întâmplat ca, atunci când scoate un borcan de zacuscă din cămară, să observați că zacusca este foarte uleioasă. Este o situație des întâlnită, însă, din fericire, există multe soluții.
Ingredientele cheie pentru a prepara zacusca sunt ardeii, vinetele și gogoșarii. Cu toate acestea, cantitatea de ulei pe care o folosiți este, de asemenea, foarte importantă.
Pentru a obține o zacuscă mai puțin uleioasă, este recomandat să reducem cantitatea de ulei utilizată în rețetă. De obicei, un exces de ulei poate face ca zacuscă să pară prea grasă și să-i altereze gustul.
Ce fel de sare se pune la zacuscă
Acum este perioada în care gospodinele pregătesc zacusca pentru sezonul rece. Pentru a obține un preparat perfect, veți avea nevoie de ingrediente de calitate, proaspete și să respectați timpii de gătire. Iată o rețetă clasică pe care o puteți încerca. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 kilograme de vinete
- 3 kilograme de ardei roşii
- 1 kilogram de ceapă
- 1 litru de bulion de roşii
- 500 de mililitri de ulei
- 3-4 foi de dafin
- 1 linguriţă de piper negru măcinat
- 2 linguri zahăr
- sare fină, circa 1-2 linguri la 3 litri de zacuscă
Citește și: Câtă ceapă se pune la zacuscă, de fapt. Gospodinele din Moldova îşi dezvăluie secretul
Mod de preparare
Vinetele și ardeii se coc înainte de a pregăti zacusca. Este foarte important să lăsați legume la scurs înainte de a le folosi în preparat, deoarece apa pe care și-o lasă poate face ca preparatul să fie prea lichid și să fie nevoie să îl fierbi mai mult, ca să scadă.
Pentru a prepara zacusca, ceapa, ardeiul copt și vinetele se dau prin mașina de tocat sau se toacă mărunt, la cuțit. Ceapa împreună cu uleiul și o linguriță de sare se pun într-un vas pe foc. Se călește ceapa în jur de 7-8 minute, după care se adaugă ardeii copți și vinetele. După câteva minute, se pun și bulionul și foile de dafin. Se lasă focul potrivit și se acoperă vasul cu un capac tras într-o parte.
Cât timp se fierbe zacusca
O întrebare la care mulți caută răspunsul. Ei bine, pentru ca zacusca să fie gătită perfect, nu trebuie să fie fiartă nici prea mult timp, nici prea puțin. Călugărul Efrem de la Mănăstirea Dervent are o rețetă specială de zacuscă. Acesta a dezvăluit secretele pentru un preparat perfect, iar unul dintre ele constă în timpul de fierbere.
Citește și: Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele când prepară zacuscă. De asta fermentează și se acrește
„Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, spune părintele Efrem.
„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă bucătarul mănăstirii Dervent.
La sfârșit adăugăm și zahărul, pentru a corecta gustul acid al preparatului, apoi se potrivește cu sare. Zacusca se pune fierbinte în borcanele sterilizate și se acoperă cu prosoape pentru a se răci treptat.