Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare dimineață. Obiceiul pe care îl respecta cu sfințenie
Cu toate că avea acces la abundență alimentară și la produse pe care marea masă a populației le obținea cu maximă dificultate, Nicolae Ceaușescu avea un regim alimentar auster.
Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare dimineață
Astfel, Nicolae Ceaușescu se trezea în fiecare dimineață la aproximativ aceeași oră. La ora 8:00, acesta ajungea în biroul său din Comitetul Central al PCR. Micul dejun îl lua în vila din Primăverii, alături de Elena Ceaușescu, iar acest mic dejun consta în ouă fierte, o felie de șuncă sau de brânză. Nu consuma cafea, ci prefera ca în fiecare dimineață să bea ceai cu lapte.
Nici după fructe nu se prea dădea în vânt, însă consuma zilnic suc de fructe, pe care îl bea cu paiul. Cel mai des, Nicolae Ceaușescu sorbea un sic de grapefruit, după somnul de după-amiază. Nicolae Ceaușescu avea amenajat un spațiu special, la birou, unde se odihnea zilnic o oră, o oră și jumătate, începând cu 13:30.
Era mare amator de legume și verdețuri
Dictatorul era însă mare amator de legume și verdețuri. Mânca cu mare plăcere borș de ștevie, lobodă, piure de urzici. Adesea, bucătarii îi preparau musaca de legume cu ou și smântânăm friptură, sau cerea salată de roșii cu brânză proaspătă. Deși era un vânător pasionat, dictatorul nu cosnuma prea multă carne, iar odată cu bolile de care suferea, a fost nevoit să se supună unui regim alimentar strict.
În mod oficial, în România condusă de Nicolae Ceaușescu nu se celebrau sărbătorile religioase, însă cei doi conducători respectau tradiția în familie. Astfel, celebrau Paștele și Crăciunul, cu preparate tradiționale ca sarmalele, piftia, salata de boeuf- preferata lui Ceaușescu.
Întrucât suferea de diabet sever, dulciurile erau rare în meniul său și erau preparate cu îndulcitori naturali precum siropul de arțar. În ultimii ani, institutele de cercetare au primit ca sarcină studierea și cultivarea intensivă a șteviei, o plantă ce are o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul, taman pentru a veni în sprijinul dictatorului. De asemenea, un capitol special în preferințele culinare îl reprezentau preparatele din pește-borș, plachie, saramură, notează CSID.ro.