Ce face sufletul în primele trei zile după moarte. Descrierea părintelui Cleopa despre drumul parcurs
Credința creștin-ortodoxă include concepții precise despre continuarea vieții după moarte. Mulți dintre primii creștini botezați erau convinși că nu vor muri deloc. Aceștia credeau că vor experimenta totuși venirea lui Hristos în timpul vieții lor și vor merge direct în Împărăția lui Dumnezeu fără moarte. Alții erau convinși că vor trece mai departe pentru a-L întâlni pe Hristos care se va întoarcedin ceruri. Printre cei care le-a explicat credincioșilor și enoriașilor săi ce se ântâmplă cu sufletul, după moarte, era și Părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ.
Unde se duce un creștin atunci când moare
Experiența morții diferă în funcție de faptul că o persoană este mântuită prin credința în Dumnezeu, sau necredincioasă și de perioada istorică în care a trăit. Pentru întreaga omenire, Biblia ne învață că, atunci când trupul unei persoane moare, trupul se întoarce în țărână.
Corpul uman îmbătrânește și moare din cauza blestemului pe care Dumnezeu l-a pronunțat asupra pământului în urma păcatului lui Adam din Geneza 3. Materialul pe care Dumnezeu l-a folosit pentru a construi corpul uman provenea „din pământ”, conform Genezei 2.
Prin urmare, blestemul asupra pământului a condamnat și corpul uman la moarte, deoarece corpul face parte din pământ. Odată cu dispariția pământului, dispare și corpul nostru fizic. În timp ce corpul uman este temporar și, în cele din urmă, moare și se dezintegrează, spiritul uman, sufletul este etern. Sufletul există pentru totdeauna și este întotdeauna conștient.
Sufletul nostru nu este niciodată „adormit”
Spiritul nostru nu este niciodată „adormit”, și a fost conceput pentru a exista în cadrul unui corp fizic. Prin urmare, după ce trupul unei persoane moare, spiritul acesteia va exista undeva în deplină conștiință, dar fără trup, până în ziua viitoare a învierii, când Dumnezeu îi va da fiecărui spirit un trup nou, permanent.
În momentul morții, sufletul unei persoane va experimenta rezultate diferite în funcție de faptul dacă persoana respectivă a fost sau nu un credincios și în funcție de momentul în care a trăit în istorie.
Sufletul trece în sala tronului ceresc
În cazul creștinului care moare astăzi, sufletul său trece direct din trup în momentul morții în prezența lui Hristos în sala tronului ceresc, escortat de îngeri, conform celor spuse de Iisus în Luca 16. După cum explică Pavel:
„2Cor. 5:4 Căci, într-adevăr, cât timp suntem în acest cort, gemem, fiind împovărați, pentru că nu vrem să fim dezbrăcați, ci îmbrăcați, pentru ca ceea ce este muritor să fie înghițit de viață.
2Cor. 5:5 Or, Cel care ne-a pregătit tocmai în acest scop este Dumnezeu, care ne-a dat Duhul Sfânt ca un gaj.
2Cor. 5:6 De aceea, având întotdeauna curaj și știind că, în timp ce suntem acasă în trup, suntem absenți de la Domnul
2Cor. 5:7 căci noi umblăm prin credință, nu prin vedere –
2Cor. 5:8 avem curaj, zic, și preferăm mai degrabă să fim absenți din trup și să fim acasă la Domnul.
2Cor. 5:9 De aceea și noi avem ca ambiție, fie că suntem acasă, fie că suntem absenți, să fim plăcuți Lui.”
Părintele Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ, şi drumul sufletului în primele zile după moarte
Conform site-ului Crestinortodox.ro, înainte de trecerea sa la cele sfinte, Părintele Cleopa a decis să scrie mai multe cărți, unele despre viața sa, altele despre modul în care acesta vedea ce se întâmplă cu sufletul, după moarte. Într-una din aceste cărți, părintele Cleopa scrie că „De când murim şi până la 40 de zile, când are loc judecata particulară a sufletului şi se hotărăşte de Dumnezeu unde o să stăm, la bine sau la rău, până la judecata de apoi, este un timp de tranziţie, adică un timp provizoriu, pentru drepţi şi pentru păcătoşi”.
În carte detaliază cele 40 de zile în care sufletul ajunge să-și întâlnească îngerul păzitor, are loc retrospectiva vieții celui care a decedat, urmate de 30 de zile în iad, ca mai apoi, în cea de-a 40-a zi, „îl iau îngerii şi-l duc a treia oară la scaunul Preasfintei Treimi, la judecata particulară, unde i se hotărăşte destinaţia până la Judecata de Apoi”.
„Biserica, mama noastră cea duhovnicească, are mare grijă să facă pomeniri după fiecare mort la 3 zile, la 9 zile şi la 40 de zile, pentru că atunci se hotărăşte unde va sta sufletul nostru, la bine sau la greu.”, mai scrie Părintele Cleopa în cartea sa.