Ce fac gospodarii de la țară pentru roșii mari și zemoase în grădină. Tehnica veche care îți dublează recolta, așa nu vei mai cumpăra legume luni întregi!

de: Ștefan R. Apostol
30 04. 2024

Pentru fiecare dintre noi, roșia este acea legumă nelipsită de pe masă. Dar, până să ajungă lângă brânza proaspătă de oaie, e cale lungă. Gospodarii de la țară au multe de făcut pentru roșii mari și zemoase în grădină, iar printre aceste lucruri se numără și tehnica veche care le dublează recolta.

Ce fac gospodarii de la țară pentru roșii mari și zemoase

Roșia, un produs culinar de bază prezent atât vara, cât și iarna, pentru sosurile pentru paste și mâncărurile tradiționale, ocupă un loc special pe mesele noastre. Chiar și persoanele cu grădini de legume modeste pot adopta cu succes această metodă.

Gospodarii spun că o abordare bună este să plantați mai multe soiuri hibride, care vor fi baza, deoarece cele mai productive soiuri de roşii au în mod constant producții mari datorită vigorii și rezistenței la boli.

Asigurați-vă că includeți roșiile heirloom ca parte a amestecului, pentru acea aromă incredibilă, iar acestea vor atrage clienții care caută acea roșie cu gust deosebit.

Tehnica veche care îți dublează recolta

Este vorba de o tehnică veche folosită de aproape toți cultivatorii de roșii în grădină, și care spun că, având în vedere că majoritatea soiurilor de roșii sunt plante cățărătoare, se recomandă utilizarea de țăruși pentru a asigura un suport structural.

Acest lucru nu numai că facilitează cățăratul, dar asigură și o expunere adecvată la lumină, favorizând creșterea fără a fi influențată de umiditatea solului. Experții mai spun că ar fi cazul să luați în considerare cultivarea ierburilor pentru a le grupa cu roșiile, este o modalitate inovatoare de a adăuga valoare și de a vă diferenția de concurență.

Cultivarea de coriandru, pătrunjel și busuioc sunt ușor de cultivat și se potrivesc bine cu roșiile, făcând sosuri, salsas sau pestos cu un gust minunat.

Păstrarea sănătății plantelor de roșii

Păstrați-vă plantele sănătoase, fertilizați-le cu materie organică, eliminați buruienile și protejați-le de boli. Zilele călduroase și umede de la începutul verii pot crea condiții care să provoace apariția arsurilor.

Experții mai spun că un excelent mijloc de prevenire a bolilor este un amestec de sare Epsom și apă, amestecați două linguri la un galon de apă și pulverizați pe plantele de roșii dimineața devreme sau seara târziu, evitați pulverizarea când este cald.

Pulverizați de câteva ori la începutul sezonului peste răsadurile de roșii, la intervale de două săptămâni, începând cu momentul în care plantele de tomate au o înălțime de aproximativ 14 inci, iar acest lucru va ajuta planta să dezvolte rezistență la boli. Această formulă funcționează bine și pe alte plante sensibile la boli, cum ar fi trandafirii și ardeii.

Greșeli comune de evitat pentru a avea roșii mari și zemoase

Neinstalarea de țăruși poate duce la o structură inadecvată și instabilă, împiedicând producția optimă din răsadurile de roşii. La fel și instalarea structurilor de susținere după ce plantele au înrădăcinat este o greșeală comună, dar dăunătoare, riscând să dăuneze legumei și să împiedice creșterea acesteia.

O altă recomandare este să optați pentru structuri de susținere din lemn sau silicon care permit roșiilor să se cațere eficient. Alegerea structurii este vitală, adaptând-o la tipul specific de roșii cultivate, la fel cum este și cu ce să stropeşti roşiile pentru roade din belşug.

Un sistem de susținere bine conceput îmbunătățește creșterea verticală, contribuind în cele din urmă la o producție mai abundentă de roșii.

Concluzie

Deși pare ușor, cultivarea, creșterea și menținerea unor culturi de roșii nu este chiar la îndemâna oricui, și fără a avea cunoștințe temeinice. Dar, acum știi ce ai de făcut, ai aflat ce fac gospodarii de la țară pentru roșii mari și zemoase. Tot ce ai de făcut acum este să te apuci de treabă.