Ce fac alte țări când urșii devin un pericol pentru oameni. Măsuri ce pot fi aplicate și în România
Un studiu al Comisiei Europene relevă faptul că urșii tind să devină o problemă mai ales în țările care au o problemă cu legislația în domeniu.
Ce fac alte țări când urșii devin un pericol pentru oameni
De menționat este că ultima perioadă a adus o creștere a cazurilor în care urșii au ajuns să atace oamenii și să intre nestingheriți pe proprietățile lor.
La această situație a contribuit însă și comportamentul turiștilor care îi hrănesc ca și când ar fi niște animale de companie, iar efectele au fost grave. Ministerul Mediului discută acum o modificare a legislației astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.
Populația de urși a crescut, iar conform ultimelor estimări ea a depășit numărul de 8000 de exemplare. WWW România – World Wide Fund for Nature România a remis publicului un comunicat în care indică că ”vânătoarea nu are cum să rezolve conflictul om-urs”.
În plus, în același comunicat se arăta necesitatea menținerii ”pe termen lung a populației de urs brun și a habitatului său într-o stare de conservare favorabilă, în coexistență cu oamenii”.
Cum acționează o serie de state europene în cazul urșilor dependenți de mâncarea oferită de turiști
De menționat este că un document oficial al Comisiei Europene arată cum acționează o serie de state europene în cazul urșilor dependenți de mâncarea oferită de turiști și care capătă comportamentul urșilor-problemă:
- Austria se axează exclusiv pe informarea turiștilor, dar și a vânătorilor profesioniști să nu ofere mâncare urșilor, fie că este vorba despre locuri amenajate în scopul hrănirii animalelor sau nu
- În Bulgaria măsurile sunt mai dure și merg de la instalarea de garduri electrice ori a așa-numitelor containere de gunoi ”anti-urs”, până la limitarea accesului la pubelele clasice de gunoi sau la instituirea unei anumite cote de vânătoare a acestor exemplare, atunci când se impune
- În Croația – împușcarea cu gloanțe de cauciuc și chiar letale, atunci când este cazul
- În Franța se folosesc gloanțe de cauciuc și chiar a artificii, împreună cu prezența ciobanilor și a câinilor de pază
- În Italia se merge pe instalarea de containere speciale de gunoi ”anti-urs”, gloanțe de cauciuc, artificii, sisteme de avertizare puternice prin sunet și altele.
Despre situația urșilor din România, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că ”față de 2016, 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere (a numărului de apeluri la 112, n.r.) de zece ori”. Despre modul de operare ministrul a spus că situația va fi abordată gradual, în funcție de gravitatea situației. Astfel dacă ursul este la prima ”abatere”, acesta va fi alungat doar, dacă ”abaterile” se repetă, se poate ajunge la tranchilizare sau chiar la ”extragere” prin împușcare.