Ce este TollRo şi cum se va calcula noua rovinietă. Când va intra în vigoare, informaţii importante pentru şoferi

de: Stan Nicu
27 06. 2023

Ce este TollRo şi cum se va calcula noua rovinietă. Aceasta va fi plătită în funcție de distanța parcursă și de norma de poluare a vehiculului. Așadar, când va intra în vigoare noua taxă de drum și care sunt cele mai importante informaţii pentru şoferi.

Apare TollRo, o altfel de rovnietă. Va fi mult mai scumpă ca cea de acum. De când intră în vigoare

Guvernul a aprobat noua rovinietă, care se va numi „TollRO”, iar taxa va fi plătită în funcție de distanța parcursă și de norma de poluare a mașinii.

Cum vor fi stabilite tarifele și de când va intra în vigoare noua lege, vezi în rândurile următoare ale articolului.

Proiectul de lege va fi trimis în Parlament

Proiectul de Lege pentru noua rovinietă denumită „TollRO” a fost aprobat de Guvern.

Acum, actul normativ care va schimba modul de calcul al taxei de drum urmează să fie trimis în Parlament pentru dezbatere și vot, scrie Economedia.ro.

TollRo, rovinieta transportatorilor de mărfuri

TollRO este noua rovinietă pe care o vor plăti doar transportatorii de mărfuri, taxă care va fi calculată în funcție de distanța parcursă și de clasa de poluare. Acum, taxa de drum este plătită doar pe o perioadă determinată.

TollRO intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR, iar tarifele vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor. Astfel, taxa de drum pentru ransportatorii de mărfuri s-ar putea scumpi chiar și de șase ori, de la 1.210 euro, cât este în prezent, până la 7.000 de euro pentru camioanele care parcurg 100.000 km/an pe autostradă.

Cum se va achita TollRo

”Rovinieta se va achita anterior utilizării rețelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe două luni nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni.

Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă şi se sancţionează cu amendă.

Cât vor fi amenzile pentru lipsa TollRo

În scopul descurajării circulației fără rovinietă valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, informează Ministerul Transporturilor.

Ce se întâmplă cu rovinieta pentru autoturisme

Nu în ultimul rând, pentru autoturisme și autovehicule de până la 3,5 tone, taxa de drum rămâne tot rovinietă și se va achita, la fel ca până acum, în funcție de perioadă.