Ce este sucul lăsat de friptura „în sânge”, de fapt. Nu este deloc ceea ce credeai
Ce este sucul lăsat de friptura făcută în sânge? Mulți consumatori de carne așteaptă cu nerăbdare să se bucure și de acesta. Din păcate, puțini știu ce este el în realitate. Sucul rămas nu este cu siguranță ceva la care se așteaptă toți gurmanzii. Ce spun specialiștii despre felul în care mănâncă oamenii friptura? Este bună cea făcută în sânge? „Bacteriile se dezvoltă uşor pe carne“, au subliniat experții.
Friptură în sânge: ce este sucul lăsat de carne?
Oamenii au preferințe diferite mai ales când vine vorba despre alimentație. Mulți preferă însă o friptură ,,în sânge” atunci când aleg vita alături de o garnitură simplă. Cu siguranță ai văzut la ea un suc lăsat chiar pe tocătorul unde ai tăiat bucata. Află că acesta nu este ceea ce se crede.
Lichidul care se scurge din friptură este important pentru prepararea corectă a mâncării, dar și pentru sănătatea omului. Concret, ,sângele’ este apă amestecată cu o proteină mioglobină care poate fi consumată fără teamă. Rolul mioglobinei este de a ajuta la transportarea oxigenului la celulele musculoase.
Aceasta are culoarea roșie în mod normal, motiv pentru care majoritatea oamenilor consideră că este sânge. Ea devine mai închisă la culoare după ce este expusă la căldură. Astfel se explică de ce friptura mai bine făcută nu are un astfel de sos ,,sângeriu”, deși conține și ea mioglobină. Află că animalele cu carne roșie își folosesc mai mult musculatura, de aceea au mai multă mioglobină.
Ce spun medicii despre consumul de carne ,în sânge’?
Carnea gătită în sânge și cea lăsată mult prea mult pe grătar ne pot îmbolnăvi grav. Friptura în sânge este o delicatesă pentru mulți, dar ai nevoie de o tehnică specială pentru a o face perfect. În cazul în care nu ești bucătar profesionist, renunță la acest preparat. Încearcă să gătești unul care este mai ușor de făcut și care nu este atât de riscant.
„Se ştie că pe carne bacteriile se dezvoltă foarte uşor. Acestea sunt distruse de obicei atunci când carnea este gătită. Dacă însă friptura este în sânge, adică nu este preparată suficient, bacteriile pot supravieţui.
Este vorba despre salmonella, E-coli sau stafilocol auriu care pot da probleme digestive grave care se manifestă prin stare de greaţă şi vomă, dureri abdominale sau diaree. În cazurile de infestarea majoră se ajunge la spitalizare, iar uneori aceste bacteria pot pune chiar şi viaţa în pericol”, spune medicul Florin Tudor.