Ce este „Sindromul Havana“ care afectează diplomaţii şi spionii americani de pe glob
O boală neurologică misterioasă numită Sindromul Havana atacă din ce în ce mai mulți diplomați, care acuză amețeală, pierderea temporară a auzului și a văzului, dar și alte probleme neurologice. Ciudat este că boala pare să-i afecteze doar pe americani, răspândiți oriunde pe glob. Sindromul Havana a atacat cel puțin 130 de oficiali americani aflați în misiuni în întreaga lume, 50 dintre ei din CIA și 20 de diplomați americani la Viena.
Ce este Sindromul Havana și cum acționează
Mulți dintre noi ar spune că tacticile de spionaj și sabotare a diplomaților sunt de domeniul filmului sau, cel puțin, ceva de pe vremea Războiului Rece (1947–1991), însă diplomații americani se confruntă din ce în ce mai desc cu o boală misterioasă numită Sindromul Havana. Aceasta a apărut pentru prima dată în anul 2016, la ambasada SUA din Cuba, când mai mulți diplomați și angajați ai ambasadei au început să se simtă rău.
La puțin timp după incident, boala misterioasă a lovit din nou, angajații ambasadei Canadei la Havana acuzând o stare generală de rău. De atunci, nu mai puțin de 130 de oficiali americani plecați în misiune pe tot globul au fost afectați de Sindromul Havana.
Într-unul dintre cazuri, un oficial american conducea într-o țară cu prezență militară rusă crescută, în mașinăn aflându-se și fiul acestuia de doar doi ani. Intrând într-o intersecție aglomerată, bărbatul a simțit brusc că parcă urma să-i explodeze capul, timp în care copilul a început să plângă zgomotos. După ce a reușit să scoată mașina din intersecția cu pricina, americanul și fiul său s-au simțit din nou bine.
Un incident similar a fost raportat de un alt oficial american staționat în același oraș, fără ca măcar să fi știut de celălalt caz. Americanii se aflaseră amândoi în apropierea unei mașini a serviciilor secrete militare ruse.
Citește și: Sindromul Tourette, explicat. Totul despre afecțiunea de care suferă câștigătorul iUmor, Andrei Ungureanu
Afectează diplomații și spionii americani
Astfel de cazuri au început să se înregistreze și la Viena, culminând cu începutul mandatului lui Joe Biden. După Havana, capitala austriacă a devenit locul în care au apărut cele mai multe cazuri.
Până în prezent au fost înregistrate 20 de astfel de cazuri, fapt pentru care autoritățile austriace au demarat o anchetă cu scopul de a depista sursa acestor atacuri.
„Investigăm rapoartele unor posibile incidente de sănătate neexplicate în comunitatea ambasadei SUA la Viena“, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Americanii fac trimitere la aceste cazuri folosind termeni precum „anomalii“ ori „incidente de sănătate fără explicație“.
În timpul Războiului Rece, care s-a desfășurat între anii 1947–1991, Viena era un punct fierbinte pentru spionaj, fiind în apropierea Cortinei de Fier. Cu toate acestea, încerca să-și mențină neutralitatea. Statele Unite au avut însă dintotdeauna o prezență diplomatică puternică în oraș. Aici se află agenți secreți din multe țări, inclusiv ai regimurilor autoritare precum cele din Iran și Coreea de Nord.