Ce este Săptămâna Verde. În ce perioadă se desfășoară și ce activități fac elevii la școală
Anul școlar 2023-2024 vine cu mari noutăți la nivelul unităţilor de învăţământ. În luna februarie, Ministerul Educației a transmis că structura anului școlar în curs a fost modificată. Reprezentanții învățământului au stabilit că elevii vor avea cinci module, dar și un program mai aparte. Ce este Săptămâna Verde, aflați în rândurile care urmează!
Ce este Săptămâna Verde – ce presupune programul inițiat de Ministerul Educației
Ministerul Educației a anunțat că a schimbat structura anului școlar, astfel, că pe lângă săptămânile de curs, cele de vacanță și de Săptămâna Altfel, elevii vor avea în programă și Săptămâna Verde. Câți dintre voi știți ce anume presupune, de fapt, Săptămâna Verde?
„Săptămâna verde” este un program special inclus pentru prima oară în calendarul educaţional în anul şcolar 2022-2023. Acest program a fost stabilit prima dată doar pentru Capitală și viza aproximativ 270.000 de preşcolari şi elevi.
De anul acesta, toate școlile din România vor implementa Săptămâna Verde. Deși este similară cu Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde presupune ca cei mici să învețe despre importanța reciclării și protejarea mediul înconjurător.
În plus, programul Săptămâna verde va fi stabilit la alegere de fiecare unitate de învăţământ, pe durata a cinci zile, în intervalul 27 februarie – 16 iunie 2023.
„Participarea la programul «Săptămâna verde» este obligatorie atât pentru antepreşcolari/preşcolari/elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Activităţile pe care Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) le pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ sunt cuprinse în diferite parteneriate încheiate de ISMB cu instituţii publice şi/sau private, ONG-uri sau alţi parteneri”, au spus reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Capitală, notează ZF.
Citește și: Anul școlar 2023-2024 a fost modificat. Decizia luată de Ministerul Educației, când vor avea vacanțe elevii
Cum sunt alese temele pentru Săptămâna Verde
Scopul acestui program este acela de a contribui la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului şi formarea unor comportamente responsabile în rândul copiilor faţă de mediul înconjurător.
Părinții ar trebui să știe că temele pentru „Săptămâna verde” sunt alese în funcţie de interacţiunile de până acum cu copiii, dar şi în urma discuţiilor cu părinţi sau învăţători.
Așadar, la atelierele de o oră, copiii copiii vor deveni parte din jocuri individuale şi de echipă, jocuri care implică simţurile, jocuri de mişcare, adaptate în funcţie de grupa de vârstă. Printre temele alese se regăsesc oraşul verde, pădurile urbane, parcurile, încălzirea globală şi altele.
Totodată, în săptămâna verde școlile și grădinițele vor avea un program special. Fiecare unitate de învățământ este liberă să decidă când organizează temele alese pentru copii. Astfel, profesorii pot organiza pentru copii lecţii în natură, experimente și excursii în parcuri.
Structura anului școlar 2023-2024 s-a modificat
Astfel, reprezentanții învățământului au stabilit că elevii vor avea cinci module. Cursurile au urma să înceapă pe data de 11 septembrie 2023 şi să se încheie pe data de 21 iunie 2024.
Astfel, Ministerul Educației a decis ca școlarii să beneficieze de o vacanţă flexibilă în perioada 12 februarie – 3 martie 2024. De asemenea, aceștia vor avea parte și de o vacanţă de primavară, programată între 13 și 22 aprilie.
„Astăzi, 14 februarie, a fost avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, cu acordul tuturor celor prezenți, Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în dezbatere publică.
Singura modificare vizează desfășurarea Programului național Școala altfel și a Programului Săptămâna Verde, care se pot derula până la 26 aprilie.”, a transmis Ministerul Educației.