Ce este „Pandemic 15”, de fapt. Tot mai mulți oameni suferă de această problemă
Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 rutina zilnică a fiecăruia dintre noi a fost dată peste cap. Mai nou a apărut un nou sindrom, numit Pandemic și are legătură cu pierderea în greutate, luarea de kilograme, izolarea și stresul.
Pandemic 15, efectul pandemiei COVID-19
Dacă în trecut aflam despre efectele unor situații sociale normale, cum ar fi primul an de facultate, când studenții trec prin freshman 15, o dereglare a rutinei de până atunci. acum se vorbește despre un efect al pandemiei covid, după izolarea noastră. Pandemia a generat mai multe restricții.
Cele mai importante fiind cele de izolare socială, așa cum a fost denumită de oficiali. Odată cu intrarea în izolare, era clar că rutina zilnică a fiecăruia dintre noi avea să fie dată peste cap. În toată această perioadă, arată noi studii, mulți au crescut în greutate în timpul pandemiei.
Majoritatea și-au petrecut cea mai mare parte a timpului acasă. Pe măsură ce restricțiile la domiciliu se ușurează, oamenii devin îngrijorați de „curbele COVID” și „Pandemic 15”, referindu-se la noile kilograme câștigate.
Unul din factorii principali ai noului efect, Pandemic 15, îl constituie și stresul acumulat în toată această perioadă. Nimeni nu a făcut încă o evaluare a modului în care COVID-19 a influențat greutatea. De fapt, există rapoarte conform cărora unii oameni au slăbit în această perioadă.
Cu toate astea specialiștii spun că în perioada de izolare mulți au câștigat 5, 10 și chiar 30 de kilograme. Pandemia COVID-19 a creat o adevărată furtună perfectă printre persoanele care se luptă cu greutatea.
”Viața a fost întreruptă într-un mod major. Închiderea sălilor de gimnastică și a parcurilor au schimbat rutina de exerciții. Sresul a crescut pentru părinții care au trebuit brusc să lucreze acasă în timp ce copiii au învățat de acasă.
Oamenii au fost nevoiți să amâne controalele medicale și cele fizice, unde obținerea actualizărilor precum tensiunea arterială și numărul colesterolului poate fi o motivație pentru a ne gândi la greutate.”, spun specialiștii.
Cum a dus pandemia la creșterea în greutate
Pandemic 15, spun specialiștii, poate fi numit un sindrom pre și post pandemie, care a afectat multă lume. Tot acest stres poate afecta greutatea. Cauzele obezității sunt multifactoriale și implică și stresul”, spun medicii specialiști.
Nu numai că există modificări organice ale corpului, dar mâncarea paote fi o modalitate de a face față stresului. Există, de asemenea, modificări metabolice asociate cu „sindromul de luptă sau fugă”, spune un alt specialit.
”Când ești stresat, corpul tău îl va simți și nu va renunța la calorii atunci când crede că are nevoie de energie pentru a fugi sau pentru a lupta. Este greu să stabilim dacă este puiul sau oul. Inflamatia duce la mai multa greutate sau mai multa greutate duce la mai multa inflamatie? Răspunsul este, probabil, ambele.”, sunt de părere nutriționiștii.
Dacă până acum obezitatea nu prea a fost luată în calcul, acum, doată cu apariția termenului de Pandemic 15, se pare că a intrat mai mult în atenția specialiștilor. Conform acestora obezitatea poate fi un factor de risc al izolării noastre în tot acest timp, al pandemiei.
Unul dintre motivele pentru care greutatea dvs. să nu scape prea mult de sub control este că obezitatea este asociată cu complicații grave la persoanele cu COVID-19.
Specialiștii au spus clar că obezitatea este un factor de risc important, nu doar pentru COVID-19, ci a provocat și probleme la persoanele cu H1N1 și sindrom respirator acut sever . Este vorba de SRAS, un coronavirus care a devenit epidemie în 2002-2003. Specialiștii spun că știu asta de multă vreme.
Se demonstrează acum chiar mai mult, deoarece acest virus a fost atât de omniprezent în viețile noastre. Important este să avem grijă, chiar dacă suntem în izolare, de sănăttea noastră, de greutate și să încercăm, pe cât posibil, să avem anumite activități fizie, care să ne mai ia gândul de la stresul izolării și al pandemiei.