Ce este noul sistem internațional VAR. Cum se folosește noua tehnologie în fotbal

Ce este noul sistem internațional VAR. Cum se folosește noua tehnologie în fotbal
Ce este noul sistem internațional VAR

UEFA a luat o decizie surprinzătoare: arbitrajul video, sistemul internațional VAR, a fost folosit în premieră în această ediție a UEFA Champions League chiar din faza optimilor de finală, din luna februarie a anului 2019.

Ce este noul sistem internațional VAR

Tehnologia VAR a fost folosită în UEFA Champions League, din acest sezon. Hotărârea a fost luată după ce forul european a găsit folositoare tehnologia atât la CM 2018, cât și în celelalte competiții tari. Aleksander Ceferin, președinte la UEFA, anunțase, în urmă cu două săptămâni, că VAR-ul este foarte aproape de Champions League. La acea vreme, Ceferin declara că așteaptă raportul în aproximativ o săptămână și apoi ”vom vedea când putem implementa sistemul VAR”. Liderul UEFA preciza, în cadrul unei conferințe susținute de UEFA și ECA – Asociația Cluburilor Europene, că sistemul se va putea folosi cel mai târziu sezonul viitor.

În prezent, sistemul este folosit în cele mai puternice campionate ale Europei: Serie A, La Liga, Bundesliga și Ligue 1. În Anglia, situația se află la stadiul incipient, căci abia s-a votat introducerea și urmează să fie implementat în sezonul viitor. De menționat este că ar putea ajunge și în România în stagiunea următoare, conform noutăților apărute luna precedentă. Cu mai multe detalii a venit și Federația Română de Fotbal.

Ce este noul sistem internațional VAR. Cum se folosește noua tehnologie în fotbal
UEFA a luat o decizie surprinzătoare: arbitrajul video, sistemul internațional VAR, din acest sezon

Aceasta a precizat că ar fi momentul potrivit să testeze arbitrajul video chiar din primăvara anului 2019, dar lasă totul la latitudinea Ligii Profesioniste. Sistemul internațional VAR ar putea fi introdus oficial din vară, de la începutul sezonului 2019 – 2020. Rămâne de văzut dacă vor fi găsite și resursele financiare necesare pentru acest lucru.

Proba VAR este folosită și la Euro 2019 U21. Golul marcat de Pușcaș din penalty în partida România – Germania a venit în urma unei decizii VAR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI