Ce este lichidul roşu din cutiile cu carne, de fapt. Nu, nu este vorba despre sânge!

de: Corina Oprea
10 08. 2023

Mulți dintre noi au observat că, atunci când cumpără carne, caserola nu este tocmai curată. Pe lângă conținutul propriu-zis, mai este și un lichid de culoare roșie. Tindem să credem că este vorba despre sânge, dar se pare că e cu totul altceva. Nu te-ai fi așteptat la asta.

Ce este, de fapt, lichidul roșu din caserolele de carne

De multe ori am cumpărat carne din magazin și am observat, în caserolă, un lichid de culoare roșie. Mulți dintre noi s-au gândit că este vorba despre sânge, dar acea substanță este cu totul altceva.

Pentru că multe persoane sunt confuze, specialiștii s-au gândit să ofere o explicație în acest sens. Nu trebuie să ne sperie, nu este vorba de nimic toxic, ci o proteină care chiar aduce un avantaj cărnii.

Mai exact , este vorba despre mioglobină, care stochează oxigen în celulele musculare. Are o culoare rozalie, dar nu este deloc sânge, deci nu trebuie să ne facem griji.

Este foarte important să întrebăm și să cerem părerea unui specialist atunci când avem nelămuriri. Și mai important este să alegem tipul de carne potrivit, o carne sănătoasă și mai ales proaspătă.

Cum alegi carnea proaspătă

Una dintre cele mai ușoare modalități de a determina prospețimea cărnii este să te uiți la culoarea acesteia. Carnea proaspătă ar trebui să aibă o culoare vibrantă, specifică tipului de carne (roșu pentru carne de vită, roz pentru carne de porc, etc.).

Dacă observi că are nuanțe ciudate, mai bine să eviți acea bucată de carne.

Atunci când atingi carnea, aceasta ar trebui să fie fermă la atingere. Dacă simți zone moi, umede sau gelatinoase, acestea pot fi semne că acea carne este mai veche sau alterată.

Mirosul este un indicator puternic al prospețimii cărnii. Carnea proaspătă ar trebui să aibă un miros ușor și neutru. Dacă simți un miros neplăcut, acru sau înțepător, este posibil ca aceasta să fie alterată și să nu fie potrivită pentru consum.

Verifică întotdeauna data expirării de pe ambalajul cărnii și asigură-te că nu a trecut de aceasta. De asemenea, citește cu atenție ingredientele pe care le mai consumă.

Pentru carne ambalată în vid sau în pungi, poți folosi testul presiunii. Apasă ușor pe ambalaj – dacă acea carne se întoarce la forma sa inițială și fără a lăsa urme, este un semn bun al prospețimii.

Dacă amprenta rămâne sau revine lent, este posibil ca preparatul să nu mai fie atât de proaspăt.