Ce este lichidul roșu din caserola cu bucăți de carne din supermarketuri, de fapt. Nu e sânge

de: Manolică Anca
11 09. 2023

Atunci când cumpără carne roșie, inclusiv fripturi, mulți români găsesc adesea pe fundul ambalajului un lichid roșu, despre care, cel mai probabil, au presupus că este sânge. Se pare că, de fapt, nu este lichid sanguin. Descoperă, în rândurile de mai jos, explicația.

Ce reprezintă lichidul roșiatic lăsat de bucățile de carne în caserolă

Cu siguranță ai cumpărat și tu carne ambalată din magazine și ai observat că, pe fundul caserolei, este scurs un lichid roșiatic, care seamănă cu sângele. Ei bine, nu este sânge, ci o proteină numită mioglobină, cea care dă cărnii și sucurilor sale o nuanță roșie. Prin urmare, specialiștii spun că este perfect normal să o găsești în ambalaje.

Similar hemoglobinei care se găsește în sângele nostru, mioglobina transportă oxigenul către mușchii animalului. Proteina își schimbă culoarea atunci când este expusă la aer și căldură, motiv pentru care carnea se transformă din roșie în maro atunci când este gătită sau stă prea mult timp în ambalaj.

Mai mult, nici sucul roșu care se scurge din friptura ta la foc mediu nu este sânge. Este aceeași proteină care se găsește pe fundul ambalajului tău.

Citește și: Scene de necrezut într-un hipermaket din București! Pisică, surprinsă într-un frigider cu produse din carne. Momentul video a fost surprins de un client

Mioglobina este cea care separă carnea albă de cea roșie.

Interesant este că mioglobina este cea care separă carnea albă de cea roșie. Cu cât sunt mai multe celule de mioglobină, cu atât carnea este mai roșie. Majoritatea mamiferelor au o cantitate mare de mioglobină și sunt numite carne roșie. În schimb, cele precum păsările de curte sau fructele de mare, cu un nivel scăzut de mioglobină, sunt considerate carne albă.

Așa cum am subliniat anterior, proteina este asemănătoare cu hemoglobina. Aceasta din urmă este diferită deoarece ajută celulele roșii din sânge să stocheze oxigenul. Mioglobina, pe de altă parte, ajută celulele musculare să stocheze oxigenul. Ea este necesară pentru mușchii care au nevoie de oxigen la cerere, pentru o utilizare activă și frecventă.

Pentru o informare suplimentară, lichidul roșu din carnea pe care o cumperi din supermarket se numește ”purjare” în industria cărnii de vită.

Citește și: La ce folosește bucata de material din caserola de carne, legume sau fructe. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta