Ce este jujeul, bucata de lemn purtată de câinii ciobănești. Sigur nu știai de ce le atârnă la gât

de: Stan Nicu
26 05. 2022

Mulți dintre români au observat că dulăii de la stânele din munți poartă la gât un lemn. Foarte puțini știu că acesta are un nume și un scop precis. Așadar, ce este jujeul, bucata de lemn purtată de câinii ciobănești la gât, și de ce le este acestora atârnată la gât.

Ce este și la ce folosește jujeul, bucata de lemn care le este atârnată câinilor de la stână la gât. Ce spune legea despre ele

Cine a ajuns pe la stânele de oi din munți au putut vedea că unii dintre câinii de pază sau chiar toţi, poartă la gât legate de zgărzi nişte obiecte ciudate, care nu au aparent niciun rost. Această bucată de lemn se numește jujeu/jujee la plural. Acestea sunt folosite de către ciobani pentru câinii lor de pază din cele mai vechi timpuri.

Jujeul este, de fapt, un simplu băţ de lemn de dimensiuni medii şi care are o lungime de 20-30 centimetri. Jujeul este legat cu un lanţ de zgarda câinelui de stână, astfel încât să-i atârne aproximativ la jumătatea picioarelor din faţă.

La ce este util jujeul

Cu un jujeu de gât, câinele ciobănesc poate să se deplaseze liniştit fără probleme, însă în momentul în care acesta vrea să o ia la fugă sau să sară, jujeul se loveşte de labe sau se încurcă între ele împiedicând astfel animalul să fugă. Altfel spus, jujeul este folosit de către ciobani la câinii lor pentru ca aceștia să nu fugă, doar să meargă la pas.

Acum că ați aflat la ce folosește, Jujeul este pe cât de simplu pe atât de ingenios şi eficient. Din vechi timpuri, jujeul este folosit pentru a împiedica câinii ciobăneşti să fugă de la stână după lupoaice sau căţelele aflate „în călduri” și să lase astfel oile neprotejate în faţa lupilor, a urşilor sau a hoţilor.

Jujeul este obligatoriu pentru câinii turmelor aflate în transhumanță

În timpurile noastre, potrivit legilor din România, toţi câinii ciobăneşti aferenţi turmelor aflate în transhumanţă sunt obligate să poarte jujee pentru a putea opri astfel orice încercare a acestora de a urmări şi ucide animalele sălbatice cu care se întâlnesc.

Câinii fără jujee, adevărate pericole pentru faună

De asemenea, potrivit datelor din teren se poate constata de fiecare dată că acei câini fără jujee fac importante pagube în populaţiile de căprioare, cerbi, iepuri, vulpi şi chiar purcei de mistreţi. Aceștia, neavând acel băț care să îi încurce se iau după animalele sălbatice și le omoară.