Ce este interzis să faci la volan în aceste destinații de vacanță. Cele mai ciudate legi rutiere cu amenzi de până la 25.000 de lei

de: Ștefan R. Apostol
06 08. 2024

Atunci când pleci la drum cu mașina personală, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te pui la curent cu legislația țărilor prin care vei trece. Nu de puține ori au existat situații în care șoferii care au tranzitat anumite țări au luat amenzi pe motive extrem de ciudate. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce este interzis să faci la volan în aceste destinații de vacanță, și care sunt cele mai ciudate legi rutiere cu amenzi de până la 25.000 de lei.

Atenție la neatenție, și ce este interzis să faci la volan

Fiecăruia dintre noi, într-o anume măsură, îi este mai la îndemnă, sau poate chiar mai ușor, să se urce în mașina personală și să pornească la drum, chiar și când vorbim de vacanțe. Unii pleacă de la premisa că vor avea costuri mai mici cu transportul, având în vedere că spre anumite destinații turistice, spre exemplu Australia, sau SUA, biletele de avion sunt extrem de scumpe.

Dar, și statistica ne-a dovedit că așa este, de multe ori acești șoferi de tranzit uită un aspect extrem de important, la fel de important ca asigurarea combustibilului în rezervor. Vorbim aici de legislațiile rutiere a statelor prin care trecem spre destinația stabilită.

După cum bine știm, deși anumite reguli sau norme legislative sunt cam aceleași peste tot în lume, există și lucruri tipice țărilor respective. Spre exemplu, indiferent cât ți-ai dori tu, și mașina ta este cu volan pe stângă, în Anglia, Australia, Japonia, și alte 160 de state ale lumii, vei circula pe partea dreaptă a drumului.

Ce este interzis să faci la volan în aceste destinații de vacanță

Pe lângă asta, mai sunt și alte reguli tipice unui anume stat, iar încălcarea lor pot aduce șoferului străin, în tranzit, amenzi pentru lucruri aparent banale, cum ar fi să scoți mâna pe geam, sau să mănânci la volan.

Pentru una din cele două enuțate anterior, deși unora le-ar putea părea lucruri normale, în Australia scoaterea mânii pe geamul mașinii este considerată în încălcare a regulilor, și este amendată ca atare. Sau, spre exemplu mâncatul la volan este interzis într-una din țările frecventate de turiștii români, și anume Cipru.

Un alt aspect care ți-ar putea aduce o amendă considerabilă, este să rămâi fără carburant în rezervorul mașinii. Situația, cunoscută și sub numele de pana prostului, este amendată de statul american Ohio, în Youngstown.

Și tot în SUA, plăcuțele de înmatriculare personalizate sunt emise de autoritățile rutiere din New Jersey în urma unor verificări drastice. În acest caz, dacă un șofer este prins beat la volan, sau este sancționat pentru orice abatare care este catalogată iresponsabilă, proprietarul acestor plăcuțe va rămâne fără și cu interdicția pe 10 ani de a mai scoate altele.

Cele mai ciudate legi rutiere cu amenzi de până la 25.000 de lei

Și dacă cele enunțate anterior ți se par ciudate, atunci poate ar fi cazul să eviți tranzitarea Elveției, spre exemplu, pe timp de noapte. Conform regulilor de circulație, pe timpul nopții locuitorii au obligația să-și limiteze nivelul de zgomot al mașinii, între orele 22:00 – 07:00. Cu alte cuvinte dacă trântești portierele mașinii, capota, sau portbagajul, riști o amendă usturătoare.

Și pentru că tot vorbeam mai devreme de Marea Britanie, trebui să știi că aici dacă încalci anumite legi rutiere primești amenzi de până la 25.000 de lei.

Știm că aici plouă aproape non-stop, mai ales pe timpul verii, iar în urma precipitațiilor, se formează celebrele bălți din apă de ploaie. Exact aceste bălți îți pot aduce amenzi mari, dar numai dacă în momentul în care erci prin ele stropești unul sau mai mulți pietoni.

Concluzie

Acum că ai aflat aceste lucruri, și anme ce este interzis să faci la volan în aceste destinații de vacanță, precum și camc are sunt amenzile, poate e momentul să te apuci de citit legislații rutiere. Așa eviți momentele penibile, amenzile, și situațiile care ți-ar putea genera probleme.