Ce este interzis să faci în timpul examenului de la Evaluarea Națională 2023. Cu ce nu au voie elevii în sală

de: Ionuț Vieru
17 06. 2023

Evaluarea Națională 2023 va avea loc în perioada 19-22 iunie, prima probă fiind cea la Limba română. În timpul examenului, elevii vor avea de respectat câteva reguli. Aflați în rândurile următoare ce este interzis să faci în timpul examenului de la Evaluarea Națională 2023 și ce riscă elevii dacă nu respectă regulile.

Ce este interzis să faci în timpul examenului de la Evaluarea Națională 2023

În primul rând, elevii trebuie să știe că în sălile în care susțin examenele vor avea un sistem de supraveghere audio-video. Asupra lor trebuie să aibă un act de identitate și instrumente de scris, iar accesul în săli este interzis cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice.

Mai mult de atât, elevii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ-centru de examen în acest scop. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită, nu vor fi primiți în examen.

Asupra lor sau în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, elevii nu trebuie să aibă manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă asupra lor atunci când intră în sala de examen orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, care permite conectarea la internet, care ar putea fi folosit în rezolvarea subiectelor, pentru comunicare cu alți candidați sau cu exteriorul.

Citește și: Examenele orale de la Bacalaureat 2023 se vor echivala cu mediile din timpul liceului. Anunţul oficial făcut de Ligia Deca

De asemenea, candidații nu au voie să comunice între ei, să copieze, să schimbe foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Ce riscă elevii dacă nu respecta regulile în cadrul examenului de Evaluare Națională 2023

Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit regulamentului, sunt interzise în sala de examen.

Totodată, candidații vor semna un proces verbal în care se regăsesc prevederile menționate și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la are drept consecință măsurile prevăzute.

Regulamentul spune că, cei care încalcă cele menționate mai sus, vor fi eliminați de la proba scrisă, fiind considerați de fraudă/tentativă de fraudă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. De asemenea, candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 pentru lucrarea scrisă.

Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot face acest lucru cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise, conform prevederilor. Când părăsesc sala de examen, candidații nu primesc subiectele.

Citește și: Rezultate la simularea pentru Evaluarea Națională 2023. Ce note au obținut elevii, materia unde s-au descurcat dezastruos

Calendar Evaluarea Națională 2023

  • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;
    9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 9 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;