Ce este furtuna Isha care se apropie de România. Urmează cod roşu de ninsori şi vânt în mai toată Europa

de: Corina Oprea
21 01. 2024

Vremea o ia razna în mai multe state, printre care și România. Urmează cod roşu de ninsori şi vânt în mai toată Europa și nici noi nu scăpăm de aceste fenomene extreme. Ce este furtuna Isha, cea care va lovi în următoarele zile, și cum se manifestă ea.

Cum se manifestă furtuna Isha

Furtuna Isha, care și-a făcut deja simțită prezența în Marea Britanie, Irlanda și Germania, se abate acum asupra României, aducând cu ea un val de frig extrem și condiții meteorologice neobișnuite pentru această perioadă a anului.

În urma unei traiectorii ce a generat pagube considerabile în mai multe state europene, furtuna Isha s-a instalat asupra teritoriului românesc, pregătindu-se să aducă viscol puternic și temperaturi extrem de scăzute. Dimineața zilei de duminică a fost marcată de valori de temperatură sub pragul gerului, cu cel mai scăzut punct înregistrat la Făgăraș, unde termometrele au arătat -18 grade Celsius.

Prognozele pentru zilele următoare indică o continuare a condițiilor reci, cu temperaturi sub media obișnuită pentru această perioadă. Nopțile și diminețile vor rămâne reci, iar regiunile de sud, centru, est și nord ale țării vor continua să resimtă efectele gerului în mod local.

Temperaturile vor persista sub -10 grade Celsius în aceste zone, indicând o perioadă neobișnuit de friguroasă pentru România. Duminică noapte, se prognozează valori cuprinse între -13 și -3 grade Celsius, cu minime mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali, unde termometrele pot atinge chiar -16, -17 grade Celsius.

Furtuna aduce vreme rea

Situația se menține rece și în noaptea de luni, când se așteaptă să înregistrăm temperaturi sub media normală pentru această perioadă. Prin urmare, oamenii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție, să se protejeze împotriva temperaturilor extreme și să fie pregătiți pentru condiții meteorologice neobișnuite în acest interval.

„Cu alte cuvinte, duminică noapte vom avea valori de temperatură cuprinse între -13 grade și -3 grade Celsius, cu valori mai mici în depresiunile Carpaților Orientali, până spre -16, -17 grade.

Și pentru luni noapte, valori de temperatură sub ceea ce ar trebui să avem în această perioadă. Vreme în continuare rece, atât pe parcursul dimineților, cât și noapte, iar ziua vreme normală din punct de vedere termic, cu maxime între 2-5 grade”, a anunțat meteorologul ANM, Raul Ilea, la Antena 3 CNN.

În lume au fost emise mai multe avertizări meteorologice, în contextul acestui fenomen meteo extrem:

  • Cod roșu de vânt, furtună în Irlanda cu rafale de peste 130 km/h
  • Cod roșu de vânt în Germania, rafale de peste 120 km/h spre 160 km/h în zona de munte
  • Cod roșu de ninsori, lapoviță, polei în Cehia
  • Cod portocaliu în UK, rafale de peste 90 – 100 km/h
  • Cod portocaliu de vânt în Olanda, rafale de peste 100 – 110 km/h

Vezi și: Florin Busuioc a dat vestea de ultim moment despre vremea din România. Când se va încălzi în țară și ce fenomene apar în următoarele zile

Când se încălzește în România

Începând de duminică, o schimbare majoră în condițiile meteorologice se anunță a fi resimțită în întreaga țară, inclusiv în regiunile de sud și sud-est. Temperaturile maxime vor înregistra o scădere semnificativă, stabilindu-se în general între 4 și 5 grade Celsius.

Acest fenomen aduce cu sine o reducere drastică, de peste 10 până la 11 grade, în comparație cu datele recente. În plus, minimele vor coborî considerabil, în special în depresiuni, atingând chiar și valori sub -10 grade, -15 grade, iar pe litoral, vor exista minime negative.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu vremea după valul de aer polar. Prognoza meteo pentru două săptămâni, ANM anunţă surprize

Cu toate acestea, specialiștii în meteorologie aduc și vești îmbucurătoare pentru cei care preferă temperaturile mai blânde. O depresiune atlantică este prognozată să influențeze țara în mijlocul săptămânii, generând o rapidă creștere a temperaturilor. Se preconizează că în anumite regiuni vor fi înregistrate valori de peste 10 grade Celsius. Anumite modele meteorologice indică chiar maxime mai ridicate, între 16 și 18 grade, cu toate că există și scenarii mai moderate.

Cu toate acestea, cu toate că se anunță câteva zile mai calde, analiza circulației atmosferice nu indică o încălzire sustenabilă pe termen lung. Iarna își păstrează imprevizibilitatea, rezervând posibile surprize chiar și atunci când pare că soarele își face simțită prezența.