Ce este conceptul DINK în relații. E promovat intens pe internet. „Am întrebat-o la prima întâlnire dacă are datorii”
Când doi oameni lucrează cu normă întreagă și nu au copii care să depindă de ei pentru a-i crește și întreține, pot câștiga mai mulți bani pe care să-i direcționeze spre economii, investiții sau lucruri neesențiale, dar pe care și le doresc. Noua perspectivă capătă amploare pe internet. Ce înseamnă DINK.
Finanțele și copiii, două subiecte importante pentru cei care doresc să formeze un cuplu
„Am întrebat-o la prima întâlnire dacă are datorii”, a dezvăluit Ryan Tan, astăzi căsătorit cu Corinne Chow, pentru Business Insider.
Femeia de 32 de ani la acea vreme (la fel ca soțul său) a recunoscut că a fost șocată de întrebare, însă i-a mărturisit bărbatului că nu este adepta datoriilor. Patru ani mai târziu, cei doi sunt căsătoriți și trăiesc în Singapore, oraș aflat în prezent pe primul loc în topul celor mai scumpe din întreaga lume.
Ryan Tan a dezvăluit jurnaliștilor că, pentru el, finanțele au fost extrem de importante când a ales partenera cu care să se căsătorească, dar nu numai. Și subiectul copiilor juca un rol semnificativ, bărbatul fiind adeptul conceptului DINK, viralizat intens pe internet.
Citește și: Cum schimbă internetul și tehnologia relațiile de cuplu
Ce înseamnă DINK și ce perspective promovează
Ryan Tan și Corinne Chow au fost pe aceeași lungime de undă și la acest capitol. Cuplul face parte din categoria celor care își trăiesc viața după conceptul DINK (double income, no kids = venit dublu, zero copii). Acest stil de viață câștigă în prezent popularitate pe rețelele sociale.
Cuplurile asociază acest concept cu stabilitatea financiară. Fiecare partener lucrează cu normă întreagă, fără planuri de a întemeia o familie. Ca urmare a faptului că nu sunt copii implicați la mijloc, veniturile pe care le pot cheltui pe obiecte și experiențe neesențiale, dar totuși dorite sunt mai mari.
Cât câștigă Ryan Tan și Corinne Chow pe an
Ryan Tan lucrează în industria mărfurilor la o firmă multinațională, în timp ce Corinne Chow lucrează în managementul rețelelor sociale la o companie din Singapore. Partenerii spun că venitul lor anual, total, variază între 220.000 și 300.000 de euro.
Ambii spun că împărtășesc o viziune similară asupra finanțelor și că intenționează să facă investiții în locuințe și mașini. S-au căsătorit în 2021, însă fiecare a trăit cu părinții săi ulterior, pentru câteva luni de zile: „Adică… vom trăi împreună pentru tot restul vieții noastre, nu are rost să dăm bani pe chirie”.
„A avea un copil e o investiție fără rentabilitate garantată timp de cel puțin 18 ani”
Costul vieții cu copii și atracția față de conceptul DINK sunt direct proporționale în rândul tinerilor. Această abordare câștigă teren la nivel global, spun analiștii. Pentru multe femei aflate la vârstă fertilă în China, copiii pur și simplu nu fac parte din viziunea lor.
„Hai să recunoaștem! A avea un copil e ca și cum ai deține o investiție fără rentabilitate garantată timp de cel puțin 18 ani”, a spus Bihan Chen, un analist chinez de capital de risc.
Citește și: Cât de reală e dragostea online sau despre pericolele relațiilor virtuale
Tinerii din SUA spun că aceasta e soluția ușoară pentru a trăi visul american
Cuplurile din Statele Unite care au adoptat un stil de viață DINK spun că acesta reprezintă calea ușoară de a trăi visul american. Potrivit cercetărilor, venitul mediu net al unui cuplu fără copii în anul 2022 a fost cel mai mare dintre toate tipurile de structuri familiale analizate.
Venitul mediu net al unui cuplu care trăiește după conceptul DINK a fost, în anul 2022, în Statele Unite mai mare cu aproape 150.000 de dolari decât al unui cuplu cu copii, potrivit unui studiu efectuat de specialiștii în finanțele consumatorilor de la Fed.
„Ne descurcăm atât de bine cu portofoliul nostru! Sunt recunoscătoare pentru el. Și știu că a nu avea copii a contribuit în mare măsură la această performanță”, a declarat Tiffany Wasiuk, o femeie din Virginia care a îmbrățișat conceptul DINK.
În ceea ce-i privește pe Ryan Tan și Corinne Chow din Singapore, ei spun că nu exclud posibilitatea de a avea copii. Totuși, în următorii ani nu vor face acest pas, poate în viitorul ceva mai îndepărtat – dacă vor conveni asupra acestui lucru. Ei spun că au nevoie de timp și libertate.