Ce este „Bomba arctică”, fenomenul extrem care a ucis zeci de americani. Temperaturile au scăzut dramatic, situaţia e îngrijorătoare

de: Ioana Bucur
26 12. 2022

În ultimele zile, peste un milion de americani trăiesc o „apocalipsă albă”. Fenomenul extrem ce a pus stăpânire pe o parte a țării a fost numit de presa de peste Ocean „Bomba arctică”. Autoritățile au anunțat că bilanțul deceselor a urcat la 47 în statul New York. Temperaturile au scăzut dramatic, Garda Națională a fost trimisă să îi ajute pe cei blocați pe drumuri.

„Bomba arctică”, fenomenul care a ucis zeci de americani

Aproape 177 de milioane de americani, adică mai bine de jumătate din populațua Statelor Unite ale Americii, și-au petrecut Crăciunul sub amenințarea alertelor de vreme extremă, specialiștii de la Serviciul Național de Meteorologie (NWS) anunțând temperaturi nemaiîntâlnite în ultimele decenii şi ninsori abundente.

Numit de presa de peste Ocean „Bomba arctică”, fenomenul extrem a adus viscole puternice și căderi însemnate de zăpadă, mai ales în statele din Midwest.

Înainte de Crăciun, o perioadă în care numărul călătorilor explodează în fiecare an, autoritățile i-au avertizat pe americani să evite deplasările.

„Vă rugăm să luaţi această furtună extrem de în serios”, a îndemnat preşedintele Joe Biden. „Îi încurajez pe toţi (…) să asculte avertismentele emise la nivel local”, a adăugat el. „Nu e o simplă zăpadă ca în copilăria noastră, este ceva serios”, a insistat el.

Meteorologii de la NWS au explicat că expunerea pielii timp de doar cinci sau zece minute la temperaturi extrem de scăzute – în unele părţi sunt prognozate -55 de grade – poate duce la degerături.

„Un frig de această magnitudine ar putea provoca degerături pe pielea expusă în câteva minute, precum şi hipotermie şi moarte dacă expunerea este prelungită”, a avertizat Serviciul Naţional de Meteorologie.

„Nu e o simplă zăpadă ca în copilăria noastră”

Peste un milion de americani și canadieni au fost afectați de pene de curent produse de furtunile de zăpadă din ultimele zile. În zonele de munte, temperaturile au atins și -45 de grade Celsius.

Garda Națională a fost mobilizată, echipe de salvatori fiind trimise pentru a-i ajuta pe cei care au rămas blocați pe drumuri.

Luni, 26 decembrie 2022, autoritățile din comitatul Erie, situat în vestul statului New York, unul dintre cele mai afectate în America, au anunțat că numărul celor care și-au pierdut viața din pricina furtunii de zăpadă ce a paralizat SUA a ajuns la 25, ceea ce înseamnă că bilanţul morţilor confirmate de către autorităţi în statele americane a crescut la 47.

În timpul unei conferințe de presă susținută de Mark Poloncarz, un reprezentant al comitatului Erie, în seara de Crăciun au fost găsite noi victime – persoane descoperite fără suflare în maşini sau afară – care „cresc (bilanţul) total al morţilor furtunii de zăpadă la 25 de decese”.